Par i utveckling – Leif och Sofia
- 18 maj, 2015
- 3 min läsning
När Leif Strand mötte sin nya chef Sofia Skoog, tog hans arbetsliv en ny vändning. Han är motorn. Hon är växellådan och – ibland – bromsen. Deras fruktbara samarbete och mod att testa nya metoder har redan kommit många till gagn.
- 18 maj, 2015
- 3 min läsning

Ålder: 44 år.
Bor: Södra Sunderbyn utanför Luleå.
Familj: Man och två barn.
Yrke: Områdeschef på Samhall.
Antal år på Samhall: Två.
Fritidsintressen: Matlagning.
Bästa bok: I persikoträdets skugga av Joanne Harris.
LEIF STRAND
Ålder: 54 år.
Bor: I Luleå.
Familj: En vuxen son.
Yrke: Utbildare och kvalitetscontroller på Samhall.
Antal år på Samhall: Sju.
Fritidsintressen: Dataspel.
Bästa bok: Pengar av Victoria Benedictsson.
De skrattar båda åt liknelsen som Leif ger när vi möts i Samhalls lokaler på Midgårdsvägen i Luleå.
– Växellådan? Jag har inte tänkt på det på det viset, men det stämmer faktiskt bra, säger Sofia Skoog leende.
– Jag har mycket energi och den känner jag att Sofia tar till vara. Men ibland får hon bromsa mig lite och backa bandet, säger Leif Strand.
Leif Strand vet allt om städning. Genom sin personliga erfarenhet av hur det är att ha en funktionsnedsättning och genom alla han har mött med andra funktionsnedsättningar, vet han också hur avgörande det är med anpassningar, både strukturella och ergonomiska. Med sin goda intuition känner han ofta på sig vad som krävs för att en ny medarbetare ska kunna passa in i yrkeslivet.
Riksbyggens 1000 trappuppgångar
Den som upptäckte Leifs talanger var Sofia Skoog, områdeschef på Samhall med ansvar för kunder och drift inom städ- och fastighetsuppdrag. För drygt ett och ett halvt år sedan fick Samhall i Luleå en ny stor kund. Riksbyggen ville anlita Samhall för att städa drygt 1 000 trappuppgångar i sina flerfamiljshus. Sofia insåg att hon behövde ett antal personer som kunde träda in och ta ett större ansvar för uppdraget. Leif jobbade redan då med trappstädning och hon upplevde honom som en framåt och positiv person.
– Om människor visar intresse och engagemang vet jag av erfarenhet att det ofta brukar kunna leda till någonting man kan bygga vidare på. Någonting bra, säger hon.
Ändå anade hon inte hur mitt i prick hon träffade när hon valde ut just honom för uppdraget.
Nackskadan vägen in till Samhall
Leif ansvarar för städningen av cirka 100 trappuppgångar med tillhörande tvättstugor. Men det är inte främst han som städar. Det gör alla de nya medarbetare som han lär upp – sammanlagt 120 personer under förra året. Innan Leif började på Samhall hade han jobbat på många olika ställen.
”Jag har jobbat med allt från att tillverka choklad till att köra buss. Dessutom har jag studerat litteraturvetenskap och pedagogik.”
– Jag har jobbat med allt från att tillverka choklad till att köra buss. Dessutom har jag studerat litteraturvetenskap och pedagogik, berättar han. Något han kan i minsta detalj är städning.
– Min mamma var lokalvårdare och likaså min mormor. Jag är alltså den tredje generationen – redan när jag var 13 år fick jag hänga med ut på loven och hjälpa till.
En nackskada som han ådrog sig under åtta år som truckförare blev hans väg in i Samhall.
– Jag kunde inte ha det bättre än vad jag har det på mitt jobb nu. Sofia har betytt jättemycket för mig, slår han fast.
Nytt utbildningskoncept
Han har tillsammans med Sofia varit delaktig i att ta fram ett helt nytt utbildningskoncept inom Samhall som går under namnet ”Utbildningsbasen”. Till honom kommer medarbetare med olika funktionsnedsättningar för att lära sig trappstädning, rutinerna i arbetslivet och Samhalls grundläggande värderingar. Inte bara i teorin – utan på plats i trappuppgångarna. Det finns ingen tidspress på dem han tar sig an och därför kan utbildningen ta allt från tre dagar till tre månader.
”Flertalet av dem har aldrig haft något jobb tidigare, men hos honom har alla möjlighet att känna att de kan lyckas.”
– Vi ger dem den tid de behöver, säger Leif. Flertalet av dem har aldrig haft något jobb tidigare, men hos honom har alla möjlighet att känna att de kan lyckas och kan fortsätta sin utveckling.
”Modern och flexibel chef”
Han är även den som utför kvalitetskontroller och därmed ser till att städningarna är korrekt utförda på Luleås bostadsområden.
Sofia har hela tiden stöttat Leif till 100 procent.
– Hon är vad man kallar en modern och flexibel chef, säger han. Den ömsesidiga uppskattningen de känner för varandra kan ingen undgå.
”När man får vara med och skapa någonting som blir bra både för kunden och för den enskilda medarbetaren, då är det världens bästa jobb.”
– Leif ger mig mycket energi, han är alltid positiv och inga förslag jag kommer med är omöjliga att ”bolla” eller genomföra med honom. Ibland ringer jag Leif redan när jag är på väg in till arbetet på morgonen. Då vet jag att jag är på bra humör när jag kommer in på kontoret, säger Sofia. Hennes arbete är både tufft och utmanande på många sätt.
– Men samtidigt är det otroligt roligt. När man får vara med och skapa någonting som blir bra både för kunden och för den enskilda medarbetaren, då är det världens bästa jobb, säger hon.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här