OS-medalj nästa?
- 8 september, 2016
- 2 min läsning
- Taggar Inspiration
När Ahmed Solagh kom till Sverige bestämde han sig för tre saker: Han skulle lära sig språket snabbt, komma in i samhället och få ett jobb. Han har lyckats på alla punkter och är dessutom med i svenska landslaget i bordtennis.
- 8 september, 2016
- 2 min läsning
- Taggar Inspiration

Ålder: 43 år.
Yrke: Reparatör/parkarbetare och landslagsman i bordtennis.
Bor: Växjö.
Fritidsintressen: Umgås med barnen, spelar bordtennis, är med i ett handbollslag för rullstolsburna, tränar på gym, är tränare i bordtennis för barn och ungdomar med funktionsnedsättning samt för pensionärer, aktiv i Växjö HIF.
Familj: Fem barn i åldrarna ett till 14 år.
Det gör mig glad: När jag tränar ungdomar, spelar, tävlar och jobbar — då känner jag att jag lever.
AHMED SOLAGH är en målmedveten person. När han var tre år fick han polio, vilket ledde till begränsad rörlighet i ena benet och ryggen.
— Jag bestämde mig för att jag skulle kämpa och se till att få ett lika bra liv som alla andra, säger han.
Fram till 2006 bodde han i Irak där han jobbade som maskinmekaniker på ett större företag. Parallellt med arbetet var han med i irakiska landslaget i både bordtennis, sittande volleyboll och diskus. Största framgångarna hade han i bordtennis, där han vann såväl arabiska som irakiska mästerskapen varje år från 1993 och tills han flyttade från Irak. Men så bröt kriget ut. Ahmed Solagh skadades av splitter från en bilbomb, vilket ytterligare förvärrade skadan i benet och i ryggen.
— Jag började bli rädd, både för egen del och för min familjs del. Under OS i Aten träffade jag svenska bordtenniskollegor som sade att de skulle hjälpa mig om jag kom till Sverige. Två år senare flydde vi hit.
EFTER ETT och ett halvt år hade han läst klart utbildningen svenska för invandrare. Han började träna bordtennis igen och kom snabbt med i det svenska landslaget. Han hade också ett par olika praktikplatser som inte ledde till något arbete.
På Arbetsförmedlingen tipsade hans handläggare om Samhall och sedan 2012 jobbar han med parkarbete för Samhalls olika kunder, främst för kommunala Växjöbostäder. En viktig uppgift handlar också om att serva och laga gräsklippare och andra maskiner som teamen använder.
— Jag gillar att laga saker och att vara utomhus. Därför trivs jag här. På sikt är målet att få ett jobb utanför Samhall.
HELST VILL HAN arbeta som bordtennistränare för ungdomar med funktionsnedsättning. Han har redan gått flera kurser och arbetar nu som tränare på ideell basis tre dagar i veckan hos BTK Frej i Växjö.
— Ofta får jag hämta ungdomarna i början när de inte vill träna. Det bästa är att få se dem utvecklas, när de börjar tycka att det är roligt att spela och får bättre självförtroende. Att få jobba heltid med det vore drömmen. Och nu får hela Samhall hålla tummarna för Ahmed Solagh när han deltar i Paralympics den 7–18 september i Rio de Janeiro — hans sjätte i ordningen. Kanske blir det en OS-medalj i år?
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här