Martin Lundstedt: "Respekt för individen ger kommersiella fördelar"
- 22 april, 2015
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration
I oktober tillträder Martin Lundstedt vd-posten på Volvo. Men fram till dess är han vd för Scania, lastbilstillverkaren vars kärnvärden är mjukare än man kanske hade väntat sig av ett gammalt industriföretag. ”Vi vill uppmuntra våra medarbetare att utmana och ifrågasätta”, säger Martin Lundstedt.
- 22 april, 2015
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration

Scania är ett av Sveriges tyngsta företag i många bemärkelser. Hundraåriga anor, 35 000 anställda över hela världen, forskning och utveckling i världsklass och ett starkt varumärke. Omkring 80 000 nya lastbilar och bussar prydda av den skånska Gripen körs ut från fabrikerna i Södertälje och andra platser i världen varje år.
Martin Lundstedt, som tog över vd-stolen efter Leif Östling 2012, leder en veritabel pansarkryssare till företag (nu ägt av tyska Volkswagen). Och på något sätt känns Scania lika stabilt som någonsin trots att omvärlden – och inte minst transportbranschen – förändras i rasande tempo.
FÖRÄNDRAS GÖR OCKSÅ SCANIAS syn på hållbarhet och ansvar. I dag kämpar Scania för att minska den negativa påverkan som deras produktion och produkter har på omvärlden.
Det är ett privilegium att sitta på en position där jag verkligen kan bidra till förändring.
– Jag har, liksom de flesta människor, påverkats av det senaste decennietslarmrapporter om vad som håller på atthända med jordens klimat. Det är ett privilegium att sitta på en position där jag verkligen kan bidra till förändring, säger Scanias vd Martin Lundstedt.
Varför satsar ni så hårt på hållbarhetsfrågan?
– Transportbranschen står inför ett stort paradigmskifte – vi måste bryta kopplingen mellan det ökande transportbehovet som dagens livsstil medför och de ökande utsläppen. Hållbarhet handlar om att hushålla med resurser oavsett om det gäller mänskliga eller naturresurser. Kan vi bidra till att minska våra kunders slöseri, vilket ytterst handlar om attförbättra deras lönsamhet, så är vi övertygade om att fler kunder väljer att göra affärer med oss. Varje sparad liter bränsleinnebär en vinst både för våra kunder och för miljön, vilket gör hållbarhet till en självklar affär för oss.
Hur ser relationen mellan hållbarhetsarbete och vinst ut för Scania?
– Det är svårt att sätta exakta siffror på detta. Men ett exempel är de produktivitetsförbättringarvi åstadkommit genom ett konsekvent arbete med att minska slöseriet inom vår egen produktion, det vill säga jobba smartare och ständigt förbättra metoder och arbetssätt. Med lika många verkstadsmedarbetare som vi hade för 20 år sedan – cirka 12 000 – tillverkar vi nu tre gånger så många fordon. Samtidigt lyckas vi också ständigt minska energianvändningen inom vår egen produktion.
Det känns på ett sätt naturligt att Scania jobbar mycket med miljöfrågor, men ni har också en utbredd strategi för socialhållbarhet – varför?
– Beskrivningen utbredd strategi känns aningen pompös. Jag skulle säga att det är en integrerad del av vårverksamhet. Ytterst handlar det om respekt för individen – som är ett av våra tre kärnvärden – också ger kommersiella fördelar. Det har vi egen erfarenhet av efter att under de senaste två decennierna till exempel ha halverat sjukfrånvaron bland våra anställda. I dag har vi, som vi hellre kallar det, en frisknärvaro på drygt 96 procent.
Ytterst handlar det om respekt för individen också ger kommersiella fördelar. I dag har vi en frisknärvaro på drygt 96 procent.
– Detta är inte bara ett resultat av ett traditionellt så kallat friskvårdsarbete utan beror också på ett förändrat, coachande ledarskap, där medarbetare ges ansvar och befogenheter att påverka och förbättra sin egen arbetssituation, inklusive arbetsmiljö. Det här har skapat engagemang och delaktighet som leder till både ökad produktivitet och högre kvalitet.
Ni har ett uttryck på Scania som lyder: Älska avvikelserna. Vad menar ni med det?
– För att ständigt förbättra processer, metoder och arbetssätt i syfte att bli effektivare krävs att vi ger tid för och uppmuntrar våra medarbetare att utmana och ifrågasätta arbetssätt och processer. Det kallar vi att älska avvikelserna.
Vilket konkret projekt eller initiativ är du mest stolt över i Scanias CSR-arbete?
– De projekt som hjälper våra kunder, och därmed samhället, att vara mer hållbara varje dag genom att leverera produkter och tjänster som bidrar till minskad klimatpåverkan. Men jag är också väldigt stolt över satsningar som bidragit till att förbättra livsvillkoren för människor. Till exempel vårt lokala engagemang i aids-bekämpningen i Afrika, där bland andra en av våra medarbetare i Botswana hyllats av landets president för sina insatser.
– Ett annat projekt är den skola som vi startat tillsammans med bland andra Sida i Kurdistan i norra Irak. Där har unga, arbetslösa tjejer och killar fått möjlighet att utbilda sig i yrken som gör att företag som vårt kan anställa dem i sin verksamhet i landet.
Har ni mött bakslag i CSR-arbetet, något som inte blev som ni tänkt er?
– Några riktiga magplask kan jag inte komma på men visst finns det tillfällen när det känns frustrerande att saker tar längre tid att genomföra än vi tänkt oss.
Vilka värderingar fick du med dig från din uppväxt?
– Att vara ödmjuk och ha respekt för andra människor. Men också en medvetenhet om att det är du själv som bestämmer hur du ska lyckas i livet.
Du jobbar mycket – varför vill du leda ett så stort företag som Scania, vad driver dig?
– Jag stimuleras helt enkelt av utmaningen att leda en organisation som Scania med dess starka kultur som präglas av sammanhållning, gemenskap och vilja att ständigt utveckla sina produkter och tjänster.
Vad tvingas du offra för att kunna ha den tunga posten?
– Det är förstås svårt att vara närvarande för familjen i den utsträckning som jag skulle vilja. Men jag hoppas ändå att mina döttrar som vuxna kommer att kunna säga att jag fanns till för dem under deras uppväxt, för familjen är prioriterad.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här