Mandy Harvey — Musik för att riva barriärer
- 30 november, 2018
- 4 min läsning
Den amerikanska sångerskan Mandy Harvey har haft Sverigepremiär. Hon förlorade hörseln för drygt tio år sedan. Nu satsar hon på att få fler att upptäcka att funktionsnedsättningar inte behöver skapa oöverkomliga hinder.
- 30 november, 2018
- 4 min läsning

VÅREN 2017 SLOG Mandy Harvey igenom stort när hon medverkade i talangjakten America’s Got Talent. Efter stående ovationer från såväl jury som publik gick den döva skönsjungande Mandy vidare till finalen.
— Mitt syfte var att uppmuntra andra som upplever att de har en begränsad förmåga inom något område. Jag ville ge ett annat perspektiv på vad en funktionsnedsättning kan innebära för ens livssituation. Men nu blev det något mycket mer … det har varit ett helt galet år sedan dess, säger Mandy Harvey och skakar sakta på huvudet med ett stort leende på läpparna.
Jag ville ge ett annat perspektiv på vad en funktionsnedsättning kan innebära för ens livssituation.
HON ÄR PÅ plats i Stockholm i samband med den stora internationella konferensen Lead the Way, som anordnades av Samhall och Workability International, för att göra sin första svenska konsert någonsin.
— Det är så vackert här! Jag hoppas kunna komma hit snart igen. Jag vet att det finns några europeiska konserter inplanerade, i bland annat Finland och Storbritannien. Kanske kan det bli något i Sverige också.
Det var för ungefär tolv år sedan som den då 18-åriga Mandy förlorade hörseln. Då var hon helt inriktad på att göra en karriär inom musiken. Men studierna blev abrupt avbrutna av den funktionsnedsättning som hon drabbades av.
— Det var förstås otroligt tufft och jag var djupt deprimerad i början. Jag tvingades göra en omstart av livet och började så småningom lära mig teckenspråk. Det bidrog till en vändning och jag började uppskatta det jag hade runt omkring mig: människor och olika små situationer.
Hennes pappa lockade henne att ta upp musiken på nytt och hon upptäckte hur hon kunde uppleva toner och rytmer på helt nya sätt. Och att hon fortfarande kunde uppskatta och leva med musik. Men med ett helt nytt perspektiv där hon nu känner rytmer i kroppen och följer visuellt vad som händer i musiken.
— När jag förlorade hörseln kändes det som ett stort misslyckande. Men det går att använda ett misslyckande till att dra lärdom av erfarenheterna och växa som människa. Det gäller för alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Så varje gång jag har misslyckats har det inneburit ett bra tillfälle för mig att lära mig mer om mig själv
och mina förutsättningar – och nu är jag lyckligare än någonsin.
Ålder: 30.
Bor: St. Cloud, Florida, USA.
Gör: Musiker, inspiratör och författare.
Bakgrund: Förlorade hörseln som 18-åring, mitt under sin musikutbildning. Lyckades återuppta sången och låtskrivandet efter ett tag. Fick sitt stora genombrott i America’s Got Talent 2017. Har haft en konsert i Sverige, på Cirkus i Stockholm i samband med konferensen Lead the Way i maj 2018.
Diskografi: Smile (2009), After you’ve gone (2010) och All of me (2014).
Bok: Sensing the Rhythm: Finding My Voice in a World Without Sound.
HON STÅR FORTFARANDE inför nya utmaningar trots att hon har lärt sig att vara musiker utan att kunna höra.
— Min rädsla för att inte klara av nya saker står fortfarande i vägen för min utveckling. Jag måste arbeta aktivt för att våga ignorera rädslan. För jag vet ju innerst inne att det värsta redan har hänt mig, när jag förlorade hörseln, så nu finns det egentligen inget att vara rädd för.
Ett av hennes kommande mål är att göra en speciell typ av ”världskonsert”.
— Det ska vara en konsert där jag till exempel först sjunger en sång på tyska och tolkar själv med tyskt teckenspråk. Sedan gör jag samma med en massa olika språk, eftersom teckenspråken skiljer sig åt över världen. Varje sång ska framföras på ett nytt språk. Det är en dröm som jag arbetar mot nu.
Samtidigt vill hon påverka festival- och konsertarrangörer att göra evenemangen mer inkluderande, det vill säga tillgängliga för människor med olika förutsättningar. Det går att göra med till exempel separat textning och bluetoothkopplingar i instrumenten så att musiken får en visuell ”översättning”.
— Mitt mål är att riva barriärer. Jag vill lägga hela mitt hjärta på att hjälpa andra så mycket jag kan.
Jag har upptäckt att musiken kan vara mitt verktyg i det arbetet.
APROPÅ BARRIÄRER SÅ är Mandy Harvey starkt engagerad i den ideella organisationen No Barriers USA som arbetar för att ”frigöra människors potential”, som de själva beskriver det.
— Det är en fantastisk organisation som hjälper personer med och utan funktionsnedsättningar att komma förbi det som hindrar dem. Det viktiga är att lyfta fram att det som finns inom dig är starkare än det som är i vägen för dig.
En av de vanligaste missuppfattningarna om ett teckenspråk är att det byggs upp av tecknade former av det talade språket, där varje tecken motsvaras av ett ord. Så är det alltså inte, utan teckenspråk är oberoende av talspråket och har sin helt egen grammatik.
En annan utbredd missuppfattning är att teckenspråken ser likadana ut överallt i världen. Men det finns över 160 olika teckenspråk globalt sett. Det finns några länder som har två eller tre teckenspråk, till exempel Irland. I Saudiarabien finns det olika teckenspråk för pojkar respektive flickor. När de blir vuxna och gifter sig lär sig kvinnorna mannens teckenspråk.
Brittiskt och amerikanskt teckenspråk är rätt olika, trots att de skrivna och talade språken är i princip identiska. Nordiska teckenspråk skiljer sig också mycket från varandra – mer än vad de talade språken gör.
Källor: Institutet för språk och folkminnen och Språktidningen
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här