”Lycklig när en medarbetare får anställning utanför Samhall”
- 19 november, 2012
- 2 min läsning
Saini Ekman arbetar på Samhall som personalledare inom städ i Norrköping. Att städa är ett bra sätt att komma igång efter en lång sjukskrivning, anser hon. Saini brinner för personalutveckling och det finns inget som glädjer henne mer än när någon av hennes medarbetare får chansen att bli anställd utanför Samhall. Hennes engagemang har bland annat gett henne priset Clean Bright Award 2011.
- 19 november, 2012
- 2 min läsning

Saini berättar att det känns intressant att det händer så mycket inom tjänstesektorn. Det är en ständig utveckling i att förbättra arbetsprocesserna. En av Samhalls stora målsättningar – att slussa över anställda till anställningar i andra företag s.k. övergångar) – är en viktig del av processen.
– Det är särskilt spännande att jobba inom Samhall där en stor del av kraften även läggs på att utveckla medarbetarna så att de senare kan lämna Samhall, säger Saini.
Att sådana övergångar gör att hon tappar bra medarbetare, ser hon inte som ett problem.
– Nej, när någon gör en övergång till ett externt företag, finns det alltid någon som kan axla den personens arbete. Då får ju istället en ny person chansen att utvecklas och ta mer ansvar och så börjar processen på nytt.
Städ en bra start efter sjukskrivning
Saini menar att städ är en bra grogrund för att komma igen efter en lång sjukdomstid eller om en person har ett funktionshinder. Teknikerna har utvecklats och det är inte ett lika tungt arbete som förr. Torrmoppning istället för våtmoppning eller nya städmaskiner, tar exempelvis bort många av de tunga momenten.
Övergångar är belöningen
Det är en lång process innan en person blir en övergång. Från att varit sjukskriven eller utan jobb p.g.a. sitt funktionshinder till att komma in på Samhall krävs det att självförtroendet byggs upp. Där har Saini en viktig uppgift. Kärnan i hennes arbete är personalutvecklingen och det är till stor del det hon brinner för i sitt arbete på Samhall.
– De gånger jag känner mig särskilt lycklig i mitt arbete är när en person som inte själv såg sig som en möjlig övergång plötsligt får chansen till att bli anställd utanför Samhall.
Prisad för sitt engagemang
Clean Bright Awards (www.cleanbrightawards.se), är ett branschpris som delas ut till ledare som kämpar för att stärka sina medarbetare och utveckla lokalvård-, tvätt- och saneringsbranschen till förbättring.
– Ett av skälen till att jag vann var att jag är ett föredöme inom branschen och jobbar med ständiga förbättringar. Jag kände mig väldigt stolt och ödmjuk när jag fick reda på att jag vunnit, säger Saini.
Från Åbo till Norrköping
Saini har arbetat hela sitt arbetsliv som arbetsledare inom städbranschen. Hon kommer från Åbo i Finland och jobbade först som ledare inom Åbo stad. I Sverige har hon jobbat på flera olika arbetsplatser innan hon till slut började på Samhall, i två omgångar, ska tilläggas. Senast började hon 2007. När Saini lämnat Samhall för dagen så jobbar hon gärna i den egna trädgården eller tar en promenad.
Du kanske också är intresserad av...
Bläddra

”Personer med funktionsnedsättning har en unik kompetens”
Fatmir Seremeti förlorade synen som tonåring – och därmed också livslusten. Tack vare idrotten fick…
4 min läsning
”Vi ska fortsätta arbeta för alla människors rätt till ett värdigt liv”
Trettio år inom vården. Tio år som egenföretagare i assistansbranschen. Mamma till en funktionsvarierad 25-åring.…
4 min läsning
”Inkludering är nyckeln till allt”
Hélène Barnekow är inte bara vd för Microsoft Sverige, utan också en ständig förkämpe för…
5 min läsning
Funktionsnedsättningen har hjälpt Lena Maria att nå sina mål
Lena Maria Vendelius är världsstjärnan som aldrig har låtit det faktum att hon saknar armar…
5 min läsning
Nationellt projekt hjälper kommuner att rekrytera bredare
Bredare rekrytering och en blandad personalstyrka ger flera vinster: minskade kostnader, ökad kvalitet och bättre…
2 min läsning