Känsla och förnuft
- 18 december, 2018
- 4 min läsning
5 000. Så många arbetsgivare har hittills nappat på den brittiska regeringens initiativ. Remploy går i täten för att fler företag ska upptäcka vinsterna med mångfald i medarbetarskaran.
- 18 december, 2018
- 4 min läsning

I LIKHET MED Samhall startade Remploy med produktion i egna fabriker. Där skapade de arbetstillfällen åt personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Efterhand ändrades fokus till tjänster och numera arbetar de enbart som rekryteringspartner åt andra företag. De hade länge statlig finansiering, vilket upphörde för ett par år sedan. Numera har de uppdragsgivare från såväl statlig som privat sektor och arbetar aktivt med den brittiska regeringens satsning Disability Confident.
— Syftet med satsningen är att uppmuntra fler arbetsgivare att anställa personer med funktionsnedsättning. Det finns ingen lagstiftning som tvingar företag i Storbritannien till detta. Därför försöker vi tala till både känsla och förnuft för att få fler att anmäla sig till initiativet, som alltså är helt frivilligt, säger Gareth Parry, vd för Remploy.
Han är i Stockholm för att medverka på den internationella konferensen Lead the Way, som detta år arrangeras av Samhall. Gareth Parry är en av talarna under konferensen och han berättar om just Disability Confident.
Våra medarbetare väljer att stanna hos oss. Det gör att vi kan undvika en hel del kostsam rekrytering.
SATSNINGEN ÄR FRAMGÅNGSRIK och har lyckats få över 5 000 brittiska arbetsgivare att ansluta sig. Företagen klassificeras i tre kategorier utifrån sitt engagemang i frågan: Committed, Confident respektive Leader. Remploy var en av de första organisationer som fick Leaderstatus, det vill säga den högsta nivån.
— Det innebär bland annat att vi kan visa upp bästa praxis. Dessutom åtar vi oss att inspirera andra företag att gå med i initiativet och på sikt utvecklas genom de olika nivåerna.
Remploy arbetar också inom ramarna för Disability Confident med att stödja företag i rekryteringarna av personer med funktionsnedsättningar. De håller även kostnadsfria webbinarier och har skapat guider för hur en arbetsplats kan justeras för att anställningarna ska fungera på sikt.
— Det är viktigt att sysselsättningen kan bli en form av karriärväg för de här personerna. Det är något som vi är angelägna om i de rekryteringar som vi ansvarar för. Vi följer alltid upp de som har fått jobb genom oss för att försäkra oss om att det inte blir en för kort anställning, på ett par månader eller så.
Startades i mitten av 1940-talet som en statlig satsning på sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Under en lång period skedde det i form av egna fabriker. Under 2000-talet har de stängt alla fabriker och arbetar nu enbart med rekryteringsuppdrag. Det senaste decenniet har de förmedlat anställningar till omkring 130 000 personer med funktionsnedsättning.
Remploy var länge statligt finansierat men ägs sedan våren 2015 av det amerikanska hälsotjänsteföretaget Maximus och de egna medarbetarna.
En av tre medarbetare i Remploy har någon funktionsnedsättning.
www.remploy.co.uk
NÅGRA AV MEDARBETARNA på Remploy har utsetts till ”ambassadörer” och bidrar till Disability Confident genom att berätta om sina erfarenheter i olika sammanhang.
— Det är ett mycket framgångsrikt sätt att få fler att förstå värdet av detta. Våra medarbetare kommer med sina egna, verkliga berättelser och kan verkligen förmedla vad möjligheten till en anställning har betytt för dem.
Men en viktig del av regeringens satsning är att belysa värdet för arbetsgivarna själva.
— Det är många som har lätt att ta till sig betydelsen för varumärket med att vara en inkluderande arbetsgivare som har en mångfaldsstrategi i sin rekrytering. Allt fler vill visa att de gör ”det rätta”, både globalt och lokalt, säger Gareth Parry.
Det är därmed ett traditionellt CSR-arbete med syfte att öka den sociala hållbarheten i samhället. Samtidigt ökar medvetenheten om de mer renodlade affärsmässiga aspekterna, menar han.
— Vi märker till exempel själva att vi har ovanligt långa anställningar. Våra medarbetare väljer att stanna hos oss. Det gör att vi kan undvika en hel del kostsam rekrytering. Dessutom har vi låg sjukfrånvaro – mindre än tre procent – vilket bidrar till en stabilitet i verksamheten.
En annan aspekt av mångfald generellt är att det är ett sätt att representera sin målgrupp.
— För att kunna driva en framgångsrik verksamhet med en bred målgrupp gäller det att ha en bredd i medarbetarskaran.
Gareth Parry ser ljust på framtiden när det gäller att skapa meningsfull sysselsättning för personer med funktionsnedsättningar.
— Det går åt rätt håll. Arbetsgivare över hela världen blir hela tiden alltmer upplysta när det gäller betydelsen av CSR och mångfaldsarbete.
UTVECKLINGEN INOM DIGITAL teknik bidrar också till nya möjligheter för personer med funktionsnedsättningar i jobbsammanhang, menar han.
— Bristande datorkunskaper har varit ett hinder i vissa rekryteringssammanhang. Men nu använder i princip alla smarta telefoner och surfplattor för såväl e-handel som sociala medier. Då är steget inte längre så långt till att lära sig yrkesmässiga funktioner med digitala verktyg.
Samtidigt gäller det att inte blunda för att det finns ”en annan sida av myntet” med digitala innovationer i det här sammanhanget.
— Automatisering och robotisering gör att många traditionellt ”enkla” jobb kommer att skötas med teknik. Det här är en utveckling som kommer att accelerera, så vi måste tillsammans agera för att se till att det finns utrymme för personer med funktionsnedsättningar även på morgondagens arbetsmarknad, säger Gareth Parry.
Den brittiska varuhuskedjan Marks & Spencer har anlitat Remploy för rekrytering av personer med funktionsnedsättning sedan 2011. Hittills har detta samarbete lett till att över 6 000 personer fått en karriärmöjlighet inom den stora detaljhandelskoncernen.
— Den viktigaste framgångsfaktorn är nog att det finns ett ömsesidigt förtroende. Det innebär bland annat att de litar på att vi kan ta fram de mest lämpade kandidaterna. Numera brukar de inte ens intervjua personerna som vi förmedlar, säger Gareth Parry.
Remploy gör inte enbart urvalet i rekryteringen, utan ser också till att förbereda de nya medarbetarna med ett tvåveckorsprogram. Där får de lära sig om kultur, etik och policyer på den kommande arbetsplatsen.
— Så redan när de kliver in genom dörren har de fått lära sig hur Marks & Spencers värld fungerar. Det är förstås väldigt värdefullt.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här