Jenny Strömstedt: "Vi har en skruvad syn på arbetskraft"
- 10 april, 2015
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration
Let´s dance-aktuella Jenny Strömstedt har enträget och med skarp stil tagit sig upp till den svenska medieeliten. Hon har arbetat hårt och tackar inte nej till en utmaning. Fast det tar emot ibland.
- 10 april, 2015
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration

En lång gestalt i kjol har tagit kommandot över en truck på Schneider Electrics lager i Västerhaninge. Jenny Strömstedt är på praktik hos Samhalls 25 medarbetare som ansvarar för att plocka ihop och skicka i väg leveranser från den globala energispecialisten.
I snart halva sitt liv har hon jobbat som journalist. Det märks när de spontana frågorna haglar. Vilka är era kunder? Och hur ser en arbetsdag ut?
– Det är flexibelt, flikar Samhallmedarbetaren Jimmy Bergvall in. Vi flyttar mellan olika stationer så det blir sällan enformigt.
Jenny Strömstedt å sin sida har hoppat på flera vitt skilda medieprojekt. Som producent och programledare har hon testat allt från barn-tv till direktsända partiledarutfrågningar. Hennes bas har alltid varit TV4. Där vaknar tittaren till Jenny och Steffo Törnquist i Nyhetsmorgon och går till sängs med talkshowen som bär hennes namn. Vägen dit har kantats av en hel del hårt arbete.
Ingen räkmacka
– Jag och Malou von Sivers pratade om just den grejen här om dagen. Alla de där åren som vi legat i. Jag kan känna mig stolt och samtidigt tycka det är sinnessjukt att jag har jobbat så mycket. Det har inte varit någon räkmacka men jag har fått mina chanser att visa vad jag går för.
Det Jenny Strömstedt ser i dag är en arbetsmarknad som blivit snålare. Färre får den där chansen och jobben slimmas för att bara passa en liten stereotyp skara. För Jenny är det en utveckling som aldrig kan vara hållbar ur ett längre perspektiv.
– Vi har en skruvad syn på arbetskraft där fullt kapabla människor inte får arbete. Det finns knappt något utrymme för vare sig karaktärer eller svaghet och det är för jävligt. Snart måste vi nå ett paradigmskifte där livserfarenhet och unika förmågor värderas högre.
Det klickar mellan Nazneen och Jenny
Nazneen Ali pekar med fingrarna på skärmen. Hon är samordnare och visar Jenny hur varje inkommande order administreras. Ända sedan 1999 är Samhalls uppdrag att hantera hela kedjan från att en order skapas till att varan skickas i väg. Schneider Electric specialiserar sig på energihantering och har de lösningar och tekniska komponenter som behövs för bland annat fastigheter, datahallar och industrier. Under de år Nazneen arbetat som samordnare har många kollegor från Samhall kommit och gått.
– Jag stortrivs både med arbetsuppgifterna och med gänget som jobbar här. Det var mina ryggproblem som gjorde att jag sökte mig till Samhall eftersom det var svårt att hoppa på ett vanligt arbete. På Samhall matchas arbetsuppgifterna efter medarbetaren, jag växlar mellan att sitta still och röra på mig. Då fungerar jobbet bra.
Det har klickat mellan Jenny och Nazneen. De delar samma hjärtliga sätt och snålar inte på skämtsamma kommentarer och skratt. Stämningen bland lagerhyllorna är entusiastisk. När Jenny reflekterar över hur hon hanterat utmaningar och motgångar i sitt eget liv hittar hon svaret i uppväxten.
När Jenny reflekterar över hur hon hanterat utmaningar och motgångar i sitt eget liv hittar hon svaret i uppväxten.
– Jag har lyckan att vara impregnerad med en positiv förtröstan som kommer från mina föräldrar och en trygg barndom. Min familj har alltid intalat mig att ”det där kan du” och ”det löser sig”. Det är fantastiskt att få gå ut i livet med en tro på att allt ordnar sig. Jag gillar det klassiska mottot att saker blir bra förr eller senare.
Bra med ett visst mått av katastroftänk
Jenny Strömstedt känns ödmjuk inför det faktum att inte alla har vuxit upp med samma glada tillrop, att hon inte drabbats av de riktigt hårda bakslagen. Ett visst mått av katastroftänk kan vara bra att ha.
– Ibland slås jag av tanken att nu är livet så härligt, så nu bara måste något gå åt helvete. Även om de tankarna inte får för stort utrymme tror jag att ett uns av katastrofberedskap har en bra inverkan på mig. För mig handlar det om att försöka vara schyst och komma ihåg att det nästa gång kan vara jag som drabbas av en motgång. På så vis blir den rädslan lättare att hantera.
– Man ska helt enkelt inte slarva med människor och lojaliteter. Har man bra, nära relationer gör det inte så mycket om allt går åt helvete. För man vågade och det var i slutänden bara ett jobb.
Dags att stämpla ut
Vi är tillbaka vid trucken på Schneider Electrics lager. Klockan närmar sig halv fyra och det är dags för Samhalls medarbetare att stämpla ut. Nu pausas utskicken av alla de energigivande komponenterna. Jenny berättar att inte långt härifrån brukar hon själv ladda batterierna. På landstället i Stockholms skärgård loggar hon ut från alla sociala medier. I alla fall en vecka om året.
– Vad jag gör på landet? Stirrar på ett löv! Det där ständiga medieflödet jag är så beroende av när jag jobbar måste kopplas bort ibland. Man behöver en paus för att orka kasta sig ut igen och fortsätta göra det man gör. Jag tror att drivkraften som tar oss framåt ligger latent i kroppen men den är olika synlig i olika perioder. Det är när man blickar tillbaka som man verkligen ser att den funnits där.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här