"Jag har jobbat hårt. Extremt hårt"
- 5 januari, 2017
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration, Visa vägen
För fotbollsproffset Kim Källström betyder sport allt. Han har varit proffs under större delen av sitt liv och han har nyligen gjort en hyllad debut som expertkommentator för herrlandslagets matcher i Kanal 5. Vid sidan av jobbet är han även initiativtagare till Kim Källström Trophy – en fotbollsturnering för ungdomar med funktionsnedsättningar.
- 5 januari, 2017
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration, Visa vägen

MED EN PAPPA SOM var fotbollsspelare växte Kim Källström upp i omklädningsrummet och sedan dess har sporten genomsyrat allt han gör – som fotbollsproffs har det även blivit hans yrke. Därför är det kanske inte så konstigt att hans engagemang utanför jobbet blir att starta en fotbollsturnering. Det är heller inte så konstigt att det blir en del av Gothia Cup – världens största fotbollsturnering för ungdomar. Det var nämligen där karriären startade för Kim. Gothia Cup arrangeras av BK Häcken, laget som både Kim och hans pappa spelade i när allt började. Vi träffar Kim Källström en kvav sensommardag på hans hemarena Letzigrund i Zürich.
Hur fick du idén till Kim Källström Trophy?
Jag ville visa att fotboll är för alla.
– Jag bestämde mig för att jag ville göra någonting vid sidan av jobbet som fotbollsspelare. Det var en tanke som kom till mig för några år sedan, när jag var mitt i min karriär. Jag ville visa att fotboll är för alla. Jag kände att jag har givits fantastiska förutsättningar för att bli proffs och att jag har haft så otroligt bra stöd både hemifrån och från tränare. Jag ville göra något för dem som inte haft samma möjligheter som jag hade när jag växte upp.

DET ENA LEDDE TILL DET ANDRA och Kim Källström kontaktade sitt gamla fotbollslag BK Häcken som blev förtjusta i idén. I sommar spelas Kim Källström Trophy för sjätte året i rad som en del av Gothia Cup – världens största ungdomsfotbollsturnering med fotbollslag från hela världen.
– När jag var liten och spelade Gothia Cup var det årets höjdpunkt. Hemma hade vi alltid mött samma lag tidigare. Så kom vi plötsligt till Gothia Cup och upptäckte att att det kan vara annorlunda jämfört med gården hemma i Partille. Man kan spela fotboll på ett annat sätt. Man kan se lite annorlunda ut. Det var första gången jag verkligen insåg att det fanns en värld utanför. Det är någonting som jag vill förmedla med Kim Källström Trophy.
Hur kommer det sig att valet för ditt engagemang föll på just ungdomar med funktionsnedsättningar?
– Det beror nog främst på min farmor som jag stod väldigt nära. Vi växte upp nära henne under hela min barndom. Hon jobbade på ett boende för ungdomar med funktionsnedsättningar. De var alltid hemma hos henne och hon berättade många varma historier om dem. Så frågan låg mig varmt om hjärtat redan tidigt. Hon finns tyvärr inte med oss längre och dessvärre hade hon aldrig chansen att uppleva och glädjas åt Kim Källström Trophy. Men när jag är där är hon ständigt med i tankarna. Hon har varit en stor del i att jag valde att gå den vägen när jag ville göra något utanför mitt liv som fotbollsspelare. Hon betydde otroligt mycket för mig.
Frågan låg mig varmt om hjärtat redan tidigt.
Hur känns det när du besöker turneringen?
– När jag är där blir jag helt speedad på energi. Jag känner mig glad och stolt. Kim Källström Trophy är en helt integrerad del av Gothia Cup. Ungdomarna deltar på exakt samma villkor som alla andra. Det är grundbulten i Gothia Cup och det känner jag att vi har lyckats väldigt bra med. Mitt mål är att engagera mig ännu mer i den här frågan framöver.
Ålder: 34 år.
Yrke: Fotbollsproffs i Grasshoppers, expertkommentator i Kanal 5.
Bor: Zürich, Schweiz.
Familj: Fru och två döttrar.
Du har spelat elitfotboll under hela ditt vuxna liv. Hur blir man så framgångsrik som du är?
– Jag är inte född med den absolut största talangen för att spela fotboll. Men jag har jobbat hårt. Extremt hårt. Jag har motiverat mig själv med att jag hela tiden måste vara bättre än personen som står bredvid mig. Talang är viktigt, jätteviktigt. Men hårt arbete, engagemang och att älska det man gör, det är alltid det som gör att man tippar över. När jag slutar spela fotboll kommer jag såklart att sakna de stora matcherna, men mest av allt kommer jag att sakna den goa stämningen i laget på träningen en regnig måndagsmorgon.
Talang är viktigt, jätteviktigt. Men hårt arbete, engagemang och att älska det man gör, det är alltid det som gör att man tippar över.
– Men kanske ännu viktigare är det att ha någon som tror på dig, som lägger ner tid på att hjälpa dig att ta dig över kanten. I mitt fall hade jag fördelen att min pappa också var fotbollsspelare. Han hjälpte mig att bli den fotbollsspelare och människa jag är i dag. Han var alltid närvarande. Nu i efterhand inser jag hur viktigt det var. Nu är jag själv pappa till två döttrar. Jag förstår att det är viktigt att man ser barnen och är närvarande. Det kanske är något som vi behöver jobba med i vårt samhälle, närvaron.
Du deltog med en videohälsning till publiken på Visa vägen-galan. Där har du möjlighet att påverka och inspirera personer som har stort inflytande i samhället. Hur kan du få ditt engagemang att smitta till dem?
– Det är viktigt att vara närvarande. För att sprida budskapet är det viktigt att delta med olika typer av engagemang och att engagera dig personligt. Jag sätter inte bara mitt namn på turneringen. Jag är där så mycket jag bara kan. Jag hjälper till ekonomiskt och jag har satt riktlinjerna. Jag ska inte klappa mig på axeln för det är lite väl starkt. Men jag känner ändå att jag har gjort en liten, liten god sak för att förbättra världen lite, lite grann. Om alla gör någonting bra, då blir det ganska stor skillnad till slut. Det är något som jag skulle vilja förmedla.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här