Samhall Lyssna på innehållet

I huvudet på IKEA:s hållbarhetschef

De är kända för att sälja mycket och till ett lågt pris. Ja, för många är Ikea själva sinnebilden av ohållbar masskonsumtion. Trots det menar Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, att företaget har en självklar plats även i en framtida, cirkulär ekonomi. Frågan är bara hur han ska göra för att de ska hinna dit innan det är för sent?

Jag har haft förmånen att växa upp med en bror, Martin, med Downs syndrom, och det har präglat mig

JONAS CARLEHED TAR trappan i Ikeas varuhus i Helsingborg med långa kliv. Går förbi trådbackarna med de gula påsarna, de som kunderna använder för småsaker. Passerar skyltar om låga priser, går förbi utställningsytor uppbyggda för att locka till köp, ja, vandrar omkring i en miljö skapad enbart för att inspirera till mer konsumtion. Men det han pratar om, och konstant tänker på, är hur det här ska göras om för att pusslas in i en cirkulär ekonomi.
För efter nästan 20 år på olika positioner inom ekonomi, sälj och marknad på Ikea blev han 2014 hållbarhetschef för Ikea Sverige, den del av företaget som ansvarar för försäljningen på den svenska marknaden. Men det var inte miljöintresset som först fick Jonas Carlehed att bli intresserad av hållbarhetsfrågor, det var snarare det sociala engagemanget.
— Jag har haft förmånen att växa upp med en bror, Martin, med Downs syndrom, och det har präglat mig. Alla har inte samma ingång på livet, men hjälps vi åt finns det ändå plats för alla.
NÄR JONAS CARLEHED som 12-åring för första gången hörde punkmusik var det som om en kraft träffade honom rakt in i kroppen.
— Det var en så enorm energi i musiken, en sådan känsla av att om de stora kolosserna i samhället inte funkar, då kan och ska vi förändra det!
Unge Jonas blev gitarrist i ett punkband, men även om han släppte tankarna på en musikkarriär stannade samhällsengagemanget kvar. Efter studier till civilekonom var det självklart för honom att välja en arbetsgivare som inte bara tjänade pengar utan som också gjorde bra saker av goda skäl.
Och nu sitter han här, med det yttersta ansvaret för hållbarhetsarbetet i Ikea Sverige och med fokus inställt på att integrera företaget i en framtida cirkulär ekonomi.
— Vår vision är en bättre vardag för de många människorna, men inom planetens gränser. Med tanke på utmaningen världen står inför både när det gäller klimat och utnyttjandet av resurser kan vi på Ikea inte nå vårt mål om vi inte får in våra produkter i ett cirkulärt kretslopp. Det är en ren överlevnadsfråga, både för oss och för världen.

Nya generationers konsumtion
Ikeas kunder vill agera mer hållbart, framförallt vill de:
➊ Reflektera över sitt sätt att konsumera, både av ekonomiska och miljömässiga skäl.
➋ Känna en tillhörighet när de konsumerar. Det ökade intresset för lokalproducerat är ett tydligt tecken på det.
➌ Köpa från företag som inte bara pratar om en bättre värld utan också agerar på det.

JONAS CARLEHED TAR upp exempel på vad som redan har börjat göras för att nå målet. Designprocessen håller på att förändras för att produkterna redan från början ska planeras för hållbarhet, till exempel att de ska gå att laga och att materialen enkelt ska kunna återvinnas när produkten slitits ut. Den reservdelsförsäljning som redan finns ska utökas, miljardbelopp investeras i vind- och solkraft för att bli självförsörjande på energi, och köper återvinningsföretag för att öka tillgången till återvunnet material.
— Ikea har ett jättestort ansvar för att göra det möjligt för många människor att kunna leva ett mer hållbart liv hemma. Det ska vara lätt att göra rätt. Självklart är det inget vi kan göra själva utan vi måste jobba tillsammans med andra i samhället. Till exempel har vi i dag svårt att få tillgång till tillräckligt mycket återvunnen plast för att nå vårt mål att all vår plast ska komma från mer hållbara källor. Där kan politikerna göra skillnad genom lagstiftning kring hur återvinning ska hanteras.

Med tanke på utmaningen världen står inför både när det gäller klimat och utnyttjandet av resurser kan vi på Ikea inte nå vårt mål om vi inte får in våra produkter i ett cirkulärt kretslopp. Det är en ren överlevnadsfråga, både för oss och för världen.


Men den stora frågan är ändå hur Ikeas grundidé, att sälja till ett lågt pris till många i enorma volymer, över huvud taget kan passa in i en cirkulär ekonomi? Bidrar inte bara deras låga priser och fokus på nyförsäljning till att människor gör om hemma av slentrian, inte för att de behöver utan för att de vill?
— Vi kommer aldrig att ge avkall på våra låga priser, för hållbar inredning ska inte bara vara något för människor med mycket pengar. Däremot måste vi fortsätta att förändra vår produktion så att våra produkter är ett bra hållbart alternativ.
Förutom att möblerna blir mer hållbara, hur ska själva konsumtionen kunna bli det?
Jonas Carlehed menar att Ikea har ett ansvar för att hjälpa och inspirera sin kunder.
— I våra djupintervjuer säger de flesta kunder att de vill leva mer hållbart, men erkänner i nästa andetag att de är ”shopping junkies”. De vill ändra sin plats i systemet, men de vet inte hur. Då måste vi hjälpa dem på vägen, genom att visa hur man enkelt kan vårda, reparera och uppdatera sina befintliga möbler. Vi vill inspirera våra kunder att förlänga livet på sina Ikea produkter.

Det är inte välgörenhet. Om Samhalls personal inte fanns där skulle varuhusen inte fungera. Vi når våra mål tillsammans

JONAS CARLEHED TAR upp samarbetet med annonssajten Blocket som ett exempel, där medlemmar i kundklubben Ikea Family får sälja sina Ikeamöbler gratis. Han tar upp möjligheter till nya affärsmodeller och innovationer som cirkulär ekonomi ger upphov till både för Ikea och för andra företag. Kanske kan Ikea i framtiden hyra ut möblerna i stället för att sälja dem? Kanske kan man erbjuda tjänster där kunderna kan få hjälp att göra om sina Ikeamöbler när de börjar kännas gamla?
— Vi har många tankar och många frågor, men vi har långtifrån alla svar. Därför är det så viktigt för oss att hela tiden få in nya människor med nya kompetenser som kan hjälpa oss framåt.
Samtidigt är det en utmaning att hitta tillräckligt många medarbetare med tanke på företagets tillväxt. Dessutom ökar hela tiden kraven.
— Tidigare fick vi frågan om lön och karriärmöjligheter, men nu frågar framförallt de yngre också vilket samhällsansvar vi tar. Det är jätteviktigt för dem, och ytterligare en påminnelse för oss om att vi måste ha fullt fokus på vårt hållbarhetsarbete.
Och då menar Jonas Carlehed inte bara miljöfrågan.
— Är det något jag har lärt mig av att växa upp med Martin så är det hur mycket bättre vi blir som människor när vi får möta olikheter och hitta sätt att fungera tillsammans. Att möta människor med andra utmaningar och andra sätt att leva berikar oss och tar, för det mesta, fram det bästa i oss.

Jonas Story

1965
Föds på julafton.
1968
Lillebror Martin föds. Att Martin har Downs syndrom är något som påverkar Jonas hela livet.
1977
Hör Sex Pistols för första gången och blir helt tagen av musikens energi och budskap om att det som är fel kan och ska förändras.
1986
Börjar studera till civilekonom.
1990
Börjar jobba på Ikea som trainee efter studierna.
1994
Träffar sin blivande fru Madeleine.
1998
Återvänder till Ikea efter att i några år ha satsat på sin karriär som musiker i ett rockband.
2010
Första barnet föds.
2014
Blir hållbarhetschef för Ikea Sverige.

FÖR ATT HITTA all den kompetens Ikea Sverige behöver så samarbetar företaget sedan många år med Samhall, vars personal sköter städningen i alla de 20 varuhusen. På många orter har man även lokala avtal där Samhall städar på parkeringen, tar hand om alla de gula påsarna och hundra andra vardagsuppgifter som behöver göras varje dag.
— Det är inte välgörenhet, det är uppgifter som måste lösas och om Samhalls personal inte fanns där och gjorde dem skulle varuhusen inte fungera. Vi når våra mål tillsammans.
DET ÄR Jonas Carlehed som har det yttersta ansvaret för hållbarhetsarbetet på Ikea, och två år i rad har han också hamnat på listan över de hundra miljömäktigaste människorna i Sverige.
Vad har han egentligen för ansvar för att rädda världen?
— Vi vet i dag att vi människor är programmerade för att tänka kortsiktigt och att vi prioriterar ner långsiktiga, abstrakta hot. Men nu är det faktiskt den långsiktiga klimatfrågan som är det akuta hotet och då måste vi hela tiden ta med det i våra beslut och diskussioner. Någon måste vid varje beslut som ska fattas räcka upp handen och säga: ”Jo, och så var det ju det här med klimatet också.”.
Han tystnar, och skrattar till som han så ofta gör.
— Om jag kan vara den som gör det, den som hela tiden räcker upp handen och konstant lyfter frågan, då känner jag att jag har gjort skillnad för att rädda världen.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

  • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
  • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
  • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
  • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se