Goda affärer hos Polarbröd
- 8 december, 2014
- 5 min läsning
Vad har vindkraft med renklämmor och fryst bröd att göra? Story frågade Karin Bodin och Anna Borgeryd. Systrarna som driver Polarbröd, marknadsledande i Sverige inom brödkakor, mjukt och hårt tunnbröd.
- 8 december, 2014
- 5 min läsning

De leder ett företag i en koncern som omsätter en miljard kronor om året. Den ena är vd, den andra styrelseordförande. Systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd är femte generationen som driver familjeföretaget Polarbröd.
Men de ekonomiska vinsterna är inte målet för dem, utan ett medel för att uppnå andra mål. Som hållbar utveckling och att fortsätta ta det sociala ansvar som redan deras morfars farfar Johan präglades av när han började baka norrländska brödkakor i Älvsbyn 1879.
– Engagemanget för dessa frågor ingår i Polarbröds DNA, säger systrarna.
Älvsbyn, Bredbyn, några mil inåt landet från Örnsköldsvik och Omne i Nordingrå. Polarbröds bagerier finns inte på några av landets större orter. Och just där kanske man kan hitta en av förklaringarna till att företaget lägger så stor vikt vid att värna om tryggheten och arbetsmiljön för de anställda, samtidigt som det lägger stora resurser på långsiktighet.
– Vi har funnits i 135 år och målsättningen är att vi ska kunna fortsätta minst lika länge till. När företaget startades var ett av skälen att det skulle skapas sysselsättning i Älvsbyn och sysselsättningen är en av de främsta drivkrafterna även i dag, säger Anna Borgeryd.
Hon är strategen. Intresset för miljö och energi är stort och genuint hos henne sedan länge.
– Det har förstärkts under åren och det har tagit sig uttryck i olika former. För mig är det uppenbart att vår civilisation står inför den stora uppgiften att ställa om allt vi gör så att vi håller oss inom planetens gränser. Genom att vi värderar ansvarsfullt företagande på Polarbröd är det självklart hos oss att vi nu måste satsa på uthållig försörjning. Det borde vara viktigt för många fler, säger hon. Karin delar hennes uppfattning. Nyligen drev systrarna igenom beslutet att via systerbolaget Polarkraft investera över 150 miljoner kronor i fyra vindkraftverk i Dalarna.
– Snurrorna sätts i gång inom någon månad och kommer att producera cirka 32 gigawattimmar om året. Vi blir självförsörjande på förnybar el i den meningen att vi tillför det allmänna elnätet lika mycket förnybar energi som vi förbrukar, säger Karin.
Målsättningen är att Polarbröd ska vara ekologiskt hållbart 2022, vilket man angett i sin hållbarhetsplan. I den ingår även att alla transporter ska vara fossilfria, emballagen ska vara tillverkade av återvunna eller förnybara råvaror och att enbart råvaror som är hållbara ska användas i produktionen.
I oktober får Karin utmärkelsen Hållbart Ledarskap av miljöcheferna inom näringslivet. Sedan hon blev vd för Polarbröd 2006 – då hade hon suttit i styrelsen sedan hon blev myndig – har hon ofta framställts som en av landets stora framtida ledare. Inom livsmedelsbranschen är hon rankad som tredje mäktigaste kvinna. Anna har doktorerat i konflikthantering, skrivit relationsromanen Tunna väggar som utkom 2013, vars researcharbete bland annat ledde till att hon utsågs till rådgivare för Framtidskommissionen och Sveriges 15:e miljömäktigaste 2014. Hon blev tillsammans med Karin Norrlands främsta Entrepreneur of the Year förra året.
Priserna och utmärkelserna har kommit tätt de senaste åren. Andra exempel på det är Unionens Guldnapp för Sveriges föräldravänligaste arbetsplats och Umeå kommuns jämställdhetspris.
– Vi ser det som en fin uppmuntran och hedersbetygelser, att det vi gör och står för betyder något för fler. Men det är inte priserna och utmärkelserna i sig som utgör någon drivkraft, utan det vi faktiskt åstadkommer och det vi vill med vårt arbete, säger Karin.
Polarbröd vill även uppmuntra andra som gör insatser som är i linje med företagets egen filosofi och strävan. Penningsystematikerna Margrit Kennedy och Bernard Lietaer var de första som fick det egeninstiftade Utstickarpriset 2012 och i fjol gick det till Ellen MacArthur, pionjär för cirkulär ekonomi med målet att skapa ett modernt kretsloppssamhälle.
– Det känns så rätt att ge andra stöd och uppmärksamhet för sådant vi själva brinner för. Samtidigt bidrar det till att sätta större fokus på det vi anser inte bara är viktigt utan helt nödvändigt, nämligen detta med att inte slösa med jordens resurser utan ta ansvar för framtiden. Alla alternativ är sämre, säger Anna.
Det finns en värme hos systrarna som är påtaglig och när de talar om företagets verksamhet och sina hjärtefrågor går det inte att ta miste på entusiasmen och glöden hos dem.
– Vi växte upp i företaget och vi har historien i oss men vi har lika mycket skapat våra egna värderingar som går väl ihop med Polarbröds strategi och hållning. Vi vill tjäna pengar, visst. Men inte till varje pris, säger Karin.
Vi frågar Anna om det inte kan vara svårt ibland att driva en miljardverksamhet med över 400 anställda ihop med sin syster. Om det inte uppstått slitningar någon gång.
– Visst kan vi vara oense ibland, säger hon, men på det djupare, värderingsmässiga planet är vi alltid eniga. Vi har en samsyn om att företaget ska drivas och utvecklas med hänsyn till fler saker än vinst och vi har olika styrkor som fått styra hur vi har delat ansvarsbitarna mellan oss.
Karin och Anna vittnar varandras sällskap utan var för sig, tillsammans med familj och vänner. Samtidigt, menar Karin, är det inte så blodigt viktigt att tänka bort något som inte bara är ett jobb utan lika mycket en passion.
Det var alltså systrarnas morfars farfar, Johan Nilsson, som drog igång det som med tiden vuxit från ett enmansföretag till en jätte som har cirka 14 procent av den svenska brödmarknaden i dagligvaruhandeln och producerar närmare 40 000 ton bröd varje år som säljs i 16 länder. Marknadskontoret finns i Umeå.
– Trots att vi vuxit mycket genom åren är det lika angeläget som alltid för oss att värna om vår personal på de orter där vi har våra bagerier. För alla tre orterna är vi en viktig arbetsgivare och den kompetens som finns inom företaget är viktig för oss.
– Vare sig du kommer ifrån orten eller inte, vilket kön eller bakgrund du har eller om du har en funktionsnedsättning, vill vi att det ska finnas trygghet och omtanke på arbetsplatsen. Det är ett över 130-årigt arv som förs vidare, parallellt med det utpräglade miljö- och energitänket och jämställdhetsarbetet som var för sig gör Polarbröd till en god förebild och sammantaget till ett väldigt starkt föredöme.
– Vi kan inte fortsätta att hålla på som vi gör i dag i världen, för då kommer planeten en dag att krascha. Alla som har makt har ett ansvar att tänka på framtiden och göra allt som är möjligt för att säkra en uthållig framtid. Det gäller såväl miljö och ekonomi som socialt, säger Anna. Och Karin fortsätter:
– Våra vinster ger medel för att kunna satsa på sådant som ska ge effekt inte bara om två, tre år utan även om hundra år.
Karin var en av talarna på Samhalls Visa vägen-gala under hösten.
– Det var en stor ära att få vara med i det sammanhanget och berätta om mina erfarenheter och filosofi som företagare, säger hon.
Hur vill du att omvärlden ser på er som företagsledare?
– Att vi är ärliga. Det är nog främst det. Och att vi har ett engagemang som kommer från djupet av oss själva.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här