Globalt perspektiv på hållbarhet
- 19 november, 2012
- 3 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet, Inspiration
Corporate responsibility är en viktig fråga i Sverige, men vi platsar inte ens på topp tio-listan över de mest engagerade länderna i världen. Störst fokus på företags ansvar finns fortfarande i Västeuropa, men CR-frågan växer mest i snabbväxande ekonomier som Kina och Brasilien.
- 19 november, 2012
- 3 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet, Inspiration

CSR i siffror
95% av de 250 största företagen i världen rapporterar om sina corporate responsibility-aktiviteter. Två tredjedelar av de företag som inte rapporterar finns i USA.
69% av de börsnoterade företagen rapporterar sitt corporate responsibility-arbete, men bara 36 procent av de familjeägda företagen. 45 procent av kooperativt ägda och riskkapitalägda företag berättar om sitt CR-arbete.
Att jämföra företags CR-engagemang över världen är svårt. Genom att använda KPMG:s undersökning (läs mer om den på nästa uppslag) går det ändå att förstå hur prioriterad CR-frågan är i olika delar av världen.
– Europa pratar fortfarande mest om CR. Vi har en lång tradition av att titta på hur företagen påverkar fler intressentgrupper. I USA pratar man mest om aktieägarna, i Europa diskuterar vi också vilket ansvar företag tar för sina medarbetare och leverantörer och för miljön, säger Peter Dobers, professor i företagsekonomi med inriktning mot hållbar utveckling på Mälardalens högskola.
En stor skillnad är vem som anses ha CR–ansvaret. I USA är det mer uppbyggt kring individers filantropi. Bill Gates är det uppenbara exemplet.
– Man kan säga att Microsofts CR-arbete sker genom Bill Gates personliga engagemang. Det är ganska typiskt för USA. Europa har en mer socialdemokratisk syn på ekonomi och vi sköter mer välgörenhet och CR gemensamt.
Det största CR-klivet tycks ske i snabbväxande ekonomier som Kina, Brasilien och Sydafrika. Fortfarande finns där stor fattigdom, men allt fler lyfter sig också ur den.
– Kanske måste ett land upp på en viss välståndsnivå innan man börjar prata CR. Det är lättare att tänka bortom det egna matbordet när man själv har mätt mage, säger Peter Dobers.
Få världskoll på hållbarhet
En av de största undersökningarna som jämför företags ansvarstagande är KPMG:s International Survey of Corporate Responsibility Reporting. Rapporten jämför hur många företag, bland de 100 största i varje land, som rapporterar kring sitt CR-arbete.
Västeuropa
Engelsmännen kan slå sig för bröstet och fira med en pint öl på puben: samtliga av landets 100 största företag redovisar vad de gör när det kommer till socialt ansvarstagande. De är därmed bäst i världen. I hela Västeuropa ser det bra ut. I snitt rapporterar 70 procent av företagen kring CR-aktiviteter. Schweiz är sämst på 64 procent.
Nordamerika
Av de 100 största företagen i USA rapporterade 83 procent av dem om sitt ansvarstagande. Men USA får också stå i skamvrån: av de 250 största företagen i världen som inte pratar om CR finns två tredjedelar i USA. Mexiko har gjort ett jättehopp: från att knappt ett av fem företag pratade om CR 2008 gör nu över 66 procent det.
Sydamerika
Brasilien, en av världens snabbast växande större ekonomier, har hängt med även när det kommer till företagens ansvar. Hela 88 procent av de största företagen CR-rapporterar. Säkert är det en effekt av att många stora internationella placerare kräver sådan information innan de investerar. Andra länder i Sydamerika har inte kommit lika långt: i Chile rapporterar bara 27 procent av företagen.
Norden
72 procent av de svenska företagen rapporterar kring sitt CR-arbete. Den siffran har ökat från 60 procent 2008, då samma undersökning genomfördes senast. Sverige halkar dock ner till en trettondeplats globalt, efter både Danmark (91 procent) och Finland (85 procent). Norden står sig överlag mycket bra i den globala jämförelsen.
Ryssland
Landet är en nykomling när det gäller CR-rapportering, men trots det är det redan är det en viktig fråga för över hälften av företagen (58 procent). Det är ganska en ganska hög siffra, med tanke på hur nyligen landet kom in på den globala ekonomiska arenan.
Östeuropa
Det forna östblocket ligger efter sina grannar i väst. Men länder som Slovakien, där tre av fem företag pratar CR, visar att saker håller på att hända. Troligtvis bromsades utvecklingen här av den globala krisen som fick företag och regeringar att fokusera på annat.
Afrika
Sydafrika har slagit sig in på tredjeplatsen, globalt. Bara tre av de 100 största företagen i landet rapporterade inte kring CR. Sydafrikas topplacering beror på ett regelverk som trädde i kraft 2010, där tydliga krav ställs på företags rapportering. Även snabbväxande ekonomin Nigeria ligger på Europa-nivå med 68 procents rapporteringsgrad.
Asien
I Asien skiljer det sig mycket åt mellan länder. Vissa tycks strunta i transparens, andra är bättre. Japan sticker ut som det gyllene undantaget – där rapporterar nästan alla företag kring sina CR-aktiviteter. Att redan 60 procent av de största kinesiska företagen CR-rapporterar överraskar positivt, med tanke på landets slutna historia. Indien har inte hakat på: bara ett av fem företag berättar om sitt CR-arbete.
Text: Peter Hammarbäck
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här