”Folk ska ha rätt jobb – inte ett jobb”
- 31 januari, 2016
- 2 min läsning
Under hennes första tid som ordförande har TCO-förbundens medlemsantal vuxit med 125 000. Eva Nordmark vurmar för en arbetsmarknad där alla behövs och låter TCO gå i bräschen för att fler än den stereotypa tjänstemannen ska få plats.
- 31 januari, 2016
- 2 min läsning

Eva Nordmark
Ålder: 44.
Bor: Nacka.
Familj: Man och två barn.
Karriär: Första kvinnliga ordförande för SSU Norrbotten 1992 och senare riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Var fackförbundsordförande för Vision och är sedan 2011 ordförande för TCO.
Oväntad talang: Steppdans! Då och då åker steppskorna fram.
Alla TCO-ordförandena sedan 1961 har suttit vid det väl tilltagna skrivbordet i trä. Men nu när centralorganisationen för tjänstemännens 14 fackförbund – med 1,3 miljoner medlemmar – ska gå över till ett öppet kontorslandskap magasinerar Eva Nordmark pampmöbeln för en nättare version. Innan det blir verklighet hinner vi med en fika i vad som än så länge är hennes alldeles egna arbetsrum.
Du var politiskt aktiv redan som tonåring, blev riksdagsledamot vid 23 och nu är du i juryn för Samhalls hållbarhetspris Visa vägen. Varifrån kommer ditt engagemang?
” Mina egna erfarenheter är nog det som framför allt påminner mig om varför alla ska med. Den mångfald som finns bland mina medarbetare underlättar mitt jobb varje dag.”
– Det kan jag spåra tillbaka till min barndom i Norrbotten. Jag kommer ihåg min morfars enorma boksamling. Han var ett läshuvud men med hans bakgrund var det inte tal om att studera. Sådana berättelser har gjort intryck på mig. Alla ska ha möjlighet att utvecklas på det sätt de vill och klarar av.
Hur skulle arbetsmarknaden se ut om du fick önska?
– Då vill jag att arbetet ska vara något som gör oss glada i slutet av dagen. Folk ska ha rätt jobb, inte ett jobb. Det är mitt drömscenario. Vägen dit tror jag går via en arbetsmarknad som är hållbar, jämställd och fri från diskriminering.
Så vad gör TCO för att alla ska hitta sin plats i yrkeslivet?
– Vi jobbar för att bryta normer, rutiner och beteenden som hindrar att alla har samma möjligheter till jobb. Vi vet att alla behövs. Det vi behöver göra är att förändra de strukturer som stänger ute. En stoppkloss just nu tror jag är att vi har ett så högt tempo i arbetslivet att vi inte hinner eller vågar tänka kreativt och nytt.
Vad går det att göra rent konkret?
”Alla ska ha möjlighet att utvecklas på det sätt de vill och klarar av.”
– Tröskeln till ett jobb kan sänkas genom olika initiativ på politisk nivå och ute hos företagen. Samhalls övergångar – att man har ett års prövotid på en arbetsplats – är ett bra exempel på vad jag vill se mer av.
– Andra ”tröskelsänkare” är studentmedarbetaravtalet som underlättar övergången till yrkeslivet och de företag som erbjuder praktik och utbildning till nyanlända. Inom industrin finns exempel på hur medarbetare får komplettera sin utbildning så att de lever upp till svenska krav samtidigt som de jobbar och läser svenska.
På TCO pratar ni mycket om ”jobbhopping” just nu. Ni vill göra det lättare att byta yrke flera gånger i livet.
”Vi jobbar för att bryta normer, rutiner och beteenden som hindrar att alla har samma möjligheter till jobb.”
– Ja precis, förutsättningarna på arbetsmarknaden förändras och i framtiden är det inte många som kommer ha samma yrke hela livet. Ska Sverige hänga med i utvecklingen måste vi underlätta för ”jobbhopparna”. Exempelvis med hjälp av fler vuxenutbildningar som är förlagda på kvällar och helger och studiefinansiering till äldre.
Vi har pratat mycket om att alla ska med. Varför är det så viktigt?
– Utifrån ett samhällsperspektiv är svaret att Sverige mår bra av det. Det gynnar tillväxten. Ett bra exempel finns i jämställdheten: Europas BNP skulle öka med 30 procent om kvinnor arbetade lika mycket som män. Det är en svindlande tanke!
– Men mina egna erfarenheter är nog det som framför allt påminner mig om varför alla ska med. Den mångfald som finns bland mina medarbetare underlättar mitt jobb varje dag.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här