En perfekt matchning
- 24 juni, 2019
- 4 min läsning
- Taggar Betydelsen av ett jobb, Inspiration
På konsultbolaget Unicus finns ett anställningskrav som inte går att kompromissa med: samtliga konsulter har Asperger. Flera personlighetsdrag som är typiska för diagnosen passar nämligen som hand i handske med uppgiften att testa it-system.
- 24 juni, 2019
- 4 min läsning
- Taggar Betydelsen av ett jobb, Inspiration

Uthållighet, tålamod och förmåga att tänka lite ”utanför boxen”. Önskvärda egenskaper hos en testare och kvalitetssäkrare av nyutvecklade it-system – och vanliga karaktärsdrag hos personer med Aspergers syndrom*.
– Testarbete kräver metodik, repetition och mycket ordning och reda. Alla de parametrarna är sådana som passar våra konsulter. Du måste ofta testa om, och när det har skett en förändring för elfte gången har våra konsulter förmågan att upptäcka den. Där är ”normalstörda” personer mycket sämre, säger Anders Barnå, vd för Unicus Sverige.
Knut Gundersen började som testare hos Unicus i Stockholm för snart ett år sedan.
Om Unicus
Antal anställda: 20 konsulter.
Kunder: Drygt 10 aktiva kunder, bland annat SEB, Scania, SVT och Apollo.
Omsättning: 1,5 miljoner kronor 2017, 6 miljoner 2018 och enligt prognos –
17 miljoner 2019.
Här finns Unicus: I Oslo sedan 2009 och Stockholm sedan 2017. Företaget är i uppstartsfas i Helsingfors med planen att vara i gång i höst.
Ägare: Bolagets huvudägare är grundaren Lars Johansson-Kjellrød och Ferd, ett norskt investmentbolag.
– Jag trivs bra med att jobba som konsult, man får se och vara med om så mycket olika saker. Jag började koda för ABB som 25-åring så jag kan mycket om den här branschen – och är ganska innovativ.
Även vd Anders Barnå har efter 20 år i konsultbranschen en gedigen erfarenhet. Han startade bland annat konsultföretaget Connecta, som i dag finns kvar under namnet Acando, och var efter det vd för Konsultbolag1 fram till januari 2016.
– Då klev jag av. Jag ville hitta något som kändes viktigare än att bara öka omsättningen. Jag vet att jag kan bygga konsultbolag som växer. Det var inte nog spänning i det.
Sommaren 2016 fick Anders Barnå syn på en intressant annons. Unicus AS i Norge sökte en vd som kunde starta verksamheten i Sverige.
– Jag hade ingen erfarenhet av personer med Asperger, men stor erfarenhet av att rekrytera människor. Jag har alltid försökt se och förstå varje individs styrkor och svagheter, säger han och fortsätter:
– Min uppgift är att få individen att fungera på jobbet. Sen har vi lärt oss av erfarenhet att det finns vissa utmaningar för våra konsulter, som sömn, energi, återhämtning och vikten av att få tydliga förhållningssätt. Fixar vi de här sakerna fungerar våra medarbetare hur bra som helst.
”Samtliga konsulter har en Aspergerdiagnos.”
På två år har Unicus Sverige gått från noll till ett 15-tal uppdrag, cirka 10 aktiva kunder och 20 medarbetare. Målet är att vara 36 anställda vid årets slut. Av dem kommer samtliga konsulter att ha en Aspergerdiagnos.
– När vi startade var målet ett färre antal stora kunder, och minst 15 konsulter per kund. Större företag är vana vid att anlita konsulter och att ha dem hos sig en längre tid. De är också mogna i sitt arbetssätt och har styrsel på sina verktyg, processer och metoder. Då är det lättare att skapa tydlighet och givna strukturer.
Fem av Unicus konsulter sitter hos SEB, som var en av företagets första kunder och i dag också den största. Bland de senaste kunderna finns företag som SVT, Scania och Apollo.
Knut Gundersen arbetar just nu hos researrangören Apollo och innan dess hos Norstedts. Efter 24 år på Ericsson, där han bland annat jobbat som kodare, slutade han för tre år sedan. Med hjälp av Compleo hittade han till Unicus. De som kommer till Unicus är inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetssökande och som ny börjar man med tre månaders praktik på kontoret, innan det är dags att flytta ut till kund.
– Jag fick en ny möjlighet i mogen ålder, säger Knut Gundersen. Jag hade läst om Unicus och kände till att det var ett norskt företag från början.
Knut, som fick diagnosen Aspergers syndrom sent i livet, menar att det inte har varit något stort problem.
– Jag kan bli tystlåten i stora grupper, och så kan jag vara lite för rak och ärlig ibland. Det kan bli fel så att jag sårar folk och det vill jag ju inte. Men jag tycker att det har blivit lättare med åren, man blir mindre skarp i kanterna och lär sig det sociala spelet bättre.
De första sex månaderna efter avslutad praktik är en utvecklingsanställning som Arbetsförmedlingen finansierar till 50 procent. Har allt gått bra blir konsulten därefter tillsvidareanställd utan bidrag.
– Vi har alltid en kontaktperson hos kunden som vi kallar ”work buddy”, en person som våra konsulter jobbar närmast. Min konsultchef Malin Allard jobbar väldigt tajt ihop med både våra work buddies och konsulter, säger Anders Barnå.
”Vi ser möjligheten i de här individerna och hjälper dem med verktyg så att de kan blomma. Och vi driver det här fullt affärsmässigt. Det är affären som är grejen med Unicus.”
Vad är hemligheten bakom er framgång?
– Vi ser möjligheten i de här individerna och hjälper dem med verktyg så att de kan blomma. Och vi driver det här fullt affärsmässigt. Det är affären som är grejen med Unicus.
Vilka är de största utmaningarna?
– Som för alla bolag är det att få in tillräckligt många kunder. Mycket av vår försäljning handlar om att avdramatisera och utbilda chefer så att de förstår vad det betyder att jobba med oss. Det finns för lite kunskap i dag och då kan ryggmärgsreflexen vara att man inte vill.
* Diagnosen Aspergers syndrom har sedan 2013 tagits bort som separat diagnos ur diagnosmanualen DSM-5. Aspergers syndrom ingår numera i den övergripande diagnosen autismspektrumtillstånd (AST).
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här