Doberman: "Så skapar vi en drömarbetsplats"
- 23 mars, 2014
- 2 min läsning
- Taggar Inkluderande arbetsplats
För att kunna leverera på topp har Dobermans vd Lisa Lindström arbetat målmedvetet med att bygga ett bolag som fungerar för alla medarbetare.”Delaktighet handlar för mig om att skapa forum där mina medarbetare kan ge uttryck för vad de behöver för att vara så kreativa som möjligt.”
- 23 mars, 2014
- 2 min läsning
- Taggar Inkluderande arbetsplats

LISA LINDSTRÖM
Ålder: 40 år.
Titel: Vd på Doberman.
Bor: Hägersten, Stockholm.
Intressen: ”Jag har inkluderat många av mina intressen på jobbet, som förändring, relationer och konstant lärande. Utöver det; familj och resor.”
Innanför dörrarna på designbyrån Doberman på Södermalm i Stockholm råder en livlig stämning. Det känns att kreativiteten är hög i lokalen som bjuder på en magnifik utsikt över Riddarfjärden. Här sitter 55 medarbetare och skapar digitala designlösningar, bland annat ligger de bakom SVT Play. Verksamheten går mycket bra och företaget har expanderat med en filial i New York och en studio i Berlin.
I början av 2000-talet var dock läget ett helt annat, och ägaren ville lägga ner Doberman. Men vd:n Lisa Lindström och några anställda bestämde sig för att köpa loss verksamheten. Målet blev att skapa en drömarbetsplats – eftersom människor som mår bra presterar bra. Några år senare utsågs Doberman till Sveriges bästa arbetsplats.
Hur skapar man en drömarbetsplats?
– Man lyssnar. Jag tror mer och mer på att vem man rekryterar kan få en lite överordnad betydelse i förhållande till hur man tar vara på personens talang. Om man grupperar in folk i olika roller till exempel så tror inte jag att man tar till vara deras talanger på rätt sätt. Så drömarbetsplats för mig handlar väldigt mycket om att etablera en förståelse för vad var och en behöver för att kunna leverera.
Vilka är dina drivkrafter i det här arbetet?
– Jag undrar väldigt ofta det. Största drivkraften är nog att jag tror på människors förmåga och jag tycker att det är ett slöseri när vi skapar organisationer som inte tar hand om den. Jag har något slags allergi mot strukturer som är alldeles för fyrkantiga. Det tror jag i sig är en drivkraft. Tyvärr tror jag att vi lär oss att framgång bygger på den fyrkantigheten. Att det finns ett raster av ”så här brukar man göra, så här borde man göra” i stället för att vi bygger en kultur i vårt land där vi litar på att de idéer vi själva har fungerar.
Lisa har ingen formell utbildning, förutom Hyper Island, som inte är någon konventionell skola.
– Så jag vet inte hur man ”borde göra”. Jag tror att det är därför det har blivit som det har blivit, för jag har följt min intuition och den feedback som mina medarbetare ger på den.
Men hur flyttar man på positionerna om man sitter fast i boxen?
– Ett bra sätt att komma ur den är att börja ute hos sina kunder. Lyssna på dem! Det kan bli ett startskott till utveckling av din egen organisation.
Lisas 3 tips för en bättre arbetsplats:
1. Skapa utrymme för individuella lösningar.
2. Våga prova! Skapa en arbetskultur där det är okej att begå misstag.
3. Vänta in medarbetare.Inse att personer med till exempel funktionsnedsättning behöver lite mer tid på sig. Sedan blir den personen briljant.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här