”Different is good”
- 17 oktober, 2014
- 3 min läsning
- Taggar Inspiration
Precis som Michelle Obama växte Natalia Brzezinski upp i det mångkulturella South Side i Chicago. Kanske var det redan där som hennes engagemang för mångfaldsfrågor tog sin början.
- 17 oktober, 2014
- 3 min läsning
- Taggar Inspiration

Faktaruta:
Natalia Brzezinski
Ålder: 30 år.
Bor: Amerikanska ambassadens residens i Stockholm.
Familj: Man och dotter.
Intressen: Politik, vintersporter som hockey och konståkning, interkulturella utbyten, läsa biografier om kända ledare och entreprenörer, nya digitala och högteknologiska trender samt yoga.
Dold talang: Nästan fotografiskt minne (som dock har börjat försvinna lite med åldern).
Hon är frilandsjournalist för bland annat Huffington Post, bloggar på The Local och är gift med USA:s Sverigeambassadör Mark Brzezinski – vi fick oss ett engagerat samtal över en kopp kaffe.
Vad har varit ditt fokus under två och ett halvt år i Sverige?
– Att belysa entreprenörskap, jämställdhet och mångfald genom att vara ute och tala på olika events, blogga och intervjua. Tillsammans med ambassaden jobbar jag hela tiden med olika initiativ som har med jämställdhet att göra. Nu i höst har jag bland annat varit med i paneldiskussioner som fokuserade på kvinnligt entreprenörskap samt modererat diskussioner om vikten av socialt ansvar och mångfald i teknikbranschen.
Vilka är dina intryck av Sverige?
– Folk tror att jag ska svara att det är kallt och mörkt, men jag älskar Sverige. Det är vackert och påminner mig och min man om Maine, där vi har ett sommarhus. Dessutom beundrar jag verkligen ert fokus på jämställdhet. För någon som jag som alltid varit engagerad i jämställdhetsfrågor är det extra spännande att vara i Sverige, eftersom ni ligger så långt före många andra länder. Jag skrev artiklar om Sverige långt innan jag flyttade hit.
Hur kommer det sig att även entreprenörskap är en hjärtefråga?
– Mina föräldrar var invandrare från Polen och vi levde ganska enkelt till en början när jag växte upp. De fick kämpa men byggde upp företag och investerade i fastigheter. De levde verkligen den amerikanska drömmen. Jag lärde mig att entreprenörskap är en källa och ett verktyg för personlig utveckling och integration. Genom ett arbete samlas människor och lär känna varandra. Jag har sett att det fungerar och det är också något som presidenten har fokuserat mycket på under sin tid i Vita huset.
Vad kan vi i Sverige lära oss av USA när det gäller mångfald?
– Jag hörde alltid många olika språk på gatan där jag växte upp i South Side. Det fanns många olika nationaliteter och många olika sätt att klä sig. Det var normalt för mig. Sedan upptäcker man att det inte är det normala överallt i världen, men jag uppskattar verkligen mångfalden. Annorlunda är bra! I USA får man lära sig att vara annorlunda, att vara så unik som möjligt, eftersom konkurrensen är så hård. Det är en grundläggande värdering som är väldigt viktig.
Hur kan arbetsmarknaden bli mer tolerant och öppen för alla, oavsett bakgrund?
– I USA finns det exempel på företag som ger mer bonus till chefer som ökar mångfalden i sina team. Det kan handla om annan etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Ibland är det ju så att pengar kan vara en morot till förändring. Att ha en målsättning med till exempel 30 procent större mångfald tror jag är bra.
Är det viktigt att företag sätter sådana mål?
– Ja! Det är också viktigt för journalister att hänga ut företag som inte jobbar med de här sakerna. Twitter är ett bra exempel, de hade inte en enda kvinna i sin styrelse. Det ledde till ett ramaskri i sociala medier, så Twitter tvingades tänka om och en kvinna tog plats i styrelsen.
Du har bland annat intervjuat flera svenska kvinnor på toppositioner. Vad har du lärt dig av de mötena?
– I USA pratas det mycket om ifall det går att förena familj och karriär, och de kvinnor som jag träffat här har lärt mig att det går. Det är inte lätt, men det går om man prioriterar rätt, och inte minst, väljer rätt partner. Detsamma gäller för mig. Mark hjälper till med vår dotter och vill verkligen att jag ska vara lycklig, både privat och yrkesmässigt. Vi måste ha den typen av jämställdhet, annars är det inte möjligt för annars är det inte möjligt för kvinnor att kombinera familj och karriär.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här