Samhall Lyssna på innehållet

De tar Sverige framåt

Kan robothandskar ge människor självständighet och livslust tillbaka? Kan digitala kuratorer sänka tröskeln för vem som tar hjälp? Och kan skogsspill ge oss smartare, renare energi? Möt tre svenska talanger som visar oss vägen framåt.

S verige och världen befinner sig lite som i en torktumlare. Stora utmaningar och en snabb förändringstakt var vår vardag redan före coronapandemin. Men stökiga tider är samtidigt möjligheternas tider, för den som orkar se det så. Behovet av att tänka och göra nytt är tydligare än på länge för såväl stora som små aktörer, för företag som organisationer. Nu har vi chansen att forma och bygga upp det samhälle vi vill ha, med plats för olika talanger med varierad bakgrund, erfarenheter och visioner. Något som, enligt allt fler forskare ökar vår chans att navigera oss fram till nya innovationer och idéer som världen behöver. Samhall Story har träffat tre nytänkare som tar stora kliv mot att ta oss in i framtiden. För miljön. För hälsan. Och för att bryta ensamhet.

Vi tar vara på energi som annars går förlorad

Elin Ledskog, medgrundare till Againity.

Tänk dig att du lägger upp en tallrik mat och sedan kastar bort 70 procent. Så har det sett ut när det gäller elproduktion. Men nu finns det lösningar. Elin Ledskog och snabbväxande bolaget Againity är en spännande, innovativ del av framtidens elproduktion.

– Vi gör el av olika typer av spillprodukter såsom hushållsavfall, industriavfall eller spillvärme från industrier. Allra mest av skogsavfall, det vill säga flis, som eldas för att värma hetvatten på värmeverk i dag, säger Elin Ledskog.

Att Norrköpingsföretaget Againity har dubblat sin omsättning varje år sedan starten säger något om sprängkraften i, och intresset för, deras innovation. På sikt kan den bidra både till att lösa avfallsproblemet i utvecklingsländer och minska världens utsläpp av växthusgaser.

– I Sverige finns det ungefär 500 värmeverk. Bara de 100 största av dem har egen elproduktion. Vårt mål är att alla de övriga också ska vara med och bidra till smartare energi-användning. Nu finns tekniken som gör att vi kan producera elen småskaligt och lokalt där vi behöver den, dygnet runt och året om.

Elin Ledskog, medgrundare till Againity.

Du har bland annat jobbat med energifrågor åt Ikea i Asien och inom FN. Vad har varit din drivkraft?

– Jag startade eget när jag var 16 år och var tidigt engagerad i olika organisationer som jobbar med internationella och sociala frågor. Jag har haft en stark passion för att göra skillnad i världen ända sedan jag var liten, särskilt i miljö- och klimatfrågor. Det finns ett stort värde i att stora aktörer lyssnar på de små innovativa bolagen.

Hur är det att vara nytänkare inom energisektorn?

– Vi jobbar mest med fjärrvärmeverk som är kommunala eller statliga, och vi har blivit varmt mottagna. De har velat lära sig mer och lyssnar. I dag när vi snart har 19 turbiner ute i Sverige och Norge går det lättare att få någon att lägga en timme på att samla den data vi ber om ur deras system, med andra ord hos värmebolag, avloppsreningsverk och alla tillverkande industrier som har spillvärme från sin process. Då kan vi snabbt visa hur mycket egen el de kan producera.

Cem Celepli Atci, grundare av Snaptive.

De senaste tio åren har psykisk ohälsa hos 10–17-åringar i Sverige ökat med över 100 procent enligt Socialstyrelsen. Samtidigt upplever många att det är tabu att prata om psykisk ohälsa, särskilt unga killar. En färsk innovation är på god väg att ändra det med hjälp av digitala kuratorer. Cem Celepli Atci är brottaren som blev socionom och kläckte idén om nåbara, tillgängliga kuratorer i mobilen.

Det hela startade för tre år sedan med ett konto på plattformen Snapchat, som snabbt fick 3 000–4 000 följare.

– Vi kallade oss ”Snapchat-kuratorer”. Eftersom samtalen via Snapchat var anonyma och avdramatiserade sänktes tröskeln för att våga ta hjälp extremt mycket.

Ungdomar är digitala, varför är inte kuratorer det

Cem Celepli Atci, grundare av Snaptive.

Där föddes idén om appen Snaptive, som bland annat blir ett komplement till tidspressade kuratorer i landets skolor. En av utmaningarna just nu handlar om att komma in på kommunal nivå med tjänsten, för att nå ut brett till skolor framöver.

– Vi är först på marknaden med det vi gör. Digitala kuratorer finns inte ens som upphandlingskategori hos kommunerna än.

Tillsammans med barndomsvännen Roza Azimi vidareutvecklade han sin innovation och 2018 lanserades en första version av Snaptive-appen som fick 8 000 nedladdningar det året, med 650 aktiva användare.

– Vi pilottestade appen med tre högstadie- och gymnasieskolor och lyckades nå unga killar i ovanligt hög grad, säger Cem Celepli Atci.

Hans mål är att nå unga och ge stöd på fler sätt än via skolan. I våras inledde Snaptive ett samarbete med Curira, den fjärde största vård- och omsorgskoncernen i Sverige.

– Vi vet att det behövs bättre samtalsstöd för barn som har placerats på olika omsorgs- och stödboenden via socialtjänsten. Det är vårt fokus för 2020, fortsätter han.

Det låter så självklart med digitala kuratorer, varför har just ni lyckats få ut den innovationen?

– Det beror på vår passion för hälsa. Vi vill verkligen ge unga de bästa digitala verktygen för att må bra. Det är ju egentligen en förutsättning för att kunna ta till sig kunskap och orka lära sig saker.

Kan Snaptive på sikt hjälpa unga att ta plats på arbetsmarknaden, så att vi fångar upp fler talanger som inte haft de bästa förutsättningarna från start?

– Definitivt. Lite extra hjälp kan vara det som avgör att vi får in fler viktiga perspektiv i organisationer och företag. Du behöver ett grundsjälvförtroende för att hantera jobbdjungeln. Snaptive gör att du inte behöver känna dig ensam. Du behöver inte tappa hoppet vid motgångar. Sedan måste du själv vara villig att jobba hårt. Disciplin är 80 procent av ekvationen om du ska få ut något av din talang.

Borde fler företag och organisationer hjälpas åt och ”backa varandra”?

– Ja, jag tror på fler samarbeten, särskilt mellan olika kunskapsområden och olika typer av företag och organisationer. Om du värnar om din utveckling måste du kunna bli utmanad.

Sofie Woge, grundare av Tendo.

Tänk dig att du har förlorat funktionen i dina händer. Kanske efter en stroke, till följd av reumatism eller efter en bruten nacke. Du kan inte längre göra något av det som gör att du kan leva ett självständigt liv. Föreställ dig en liten robothandske som väger mindre än ett litet paket smör. Liten nog att rymmas under din tröj- eller skjortärm och som förstår vad du vill utföra med handen. Det är inte science fiction, utan några få år bort tack vare svenska företaget Tendo. Företaget utsågs till Europas bästa robotstartup i fjol och bolagets grundare och vd Sofie Woge har redan siktet inställt på fler hjälpmedel baserade på samma teknik.

Jag visste att innovationen kunde göra deras liv bättre

Sofie Woge, grundare av Tendo.

För fem år sedan, som industridesignstudent på Lunds Tekniska Högskola, gick hon en kurs hos Nasa. Där utvecklade hon ett tekniskt hjälpmedel, i form av en robothandske, för astronauter. Det slog an något hos Sofie Woge och idén om en smidig innovation för den som förlorat funktionen i händerna var född.

– Det finns väldigt få robotiserade hjälpmedel i dag och de som finns är otroligt otympliga, säger Sofie Woge.

Via patientorganisationer gjorde hon hembesök för att ta reda på mer om behoven hos exempelvis äldre, strokepatienter och reumatiker.

– Många hade slutat att bjuda hem folk när händerna inte längre lydde. De gick inte heller hem till vänner eftersom de visste att de skulle tappa glaset och skämdes för det. Det var hjärtskärande. Samtidigt visste jag att det fanns innovationer som skulle kunna göra deras liv mycket bättre.

Sagt och gjort. Hos Venture Lab i Lund tog Sofie Woge sig an arbetet med att skapa ett robotiserat yttre skelett, ett så kallat exoskelett.

– Vi ringade ganska snabbt in ännu en grupp med ett stort behov: ryggmärgsskadade. Det tär ofta på självbilden att vara beroende av andra, konstaterar Sofie Woge, som 2017 fick med sig en investerare med en ryggmärgsskada.

Samma år bjöds Tendo in till danska Odense Robotics som vunnit priser som världens bästa robotkluster.

– Nu är vi inne på finjusteringarna, sedan väntar kliniska tester, säger Sofie Woge.

Det låter inte som världens enklaste sak att utveckla en robothandske. Hur har du tänkt när du har rekryterat talanger till teamet?

– En stor del av vår framgång beror på att vi är duktiga på många olika områden. Jag tror att det finns mycket att hämta i det korsvetenskapliga, när olika kunskapsområden möts. Samtidigt handlar det mer om viljan att lära sig än en perfekt utbildning. Drivna människor är vad jag letar efter. Har du en passion för jobbet så löser du utmaningarna.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se