Dags att minska det ekologiska fotavtrycket
- 2 februari, 2016
- 4 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet, Inspiration
Om alla levde som vi svenskar skulle det krävas 3,7 jordklot för att ta fram alla resurser och absorbera utsläppen. Med några aktiva val kan du göra stor skillnad och bidra till en hållbar utveckling, både miljömässigt och socialt.
- 2 februari, 2016
- 4 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet, Inspiration

Äta, resa, konsumera och bo, ja, till och med hur du pensionssparar – allt detta påverkar miljön. Det kallas ditt ekologiska fotavtryck, det vill säga de konkreta spåren av din livsstil.
– Varje år driver vi svenskar fram drygt tio ton koldioxidutsläpp per person genom vår konsumtion. Det är nio ton mer än vad jordklotet klarar av i längden. Allt vi gör påverkar klimatet. Nu måste vi börja tänka om och handla annorlunda, säger Carina Borgström Hansson, talesperson på WWF.
Maten står för en fjärdedel av de utsläpp som en privatperson har på sitt samvete.
Är och res klimatsmart
Enligt forskarna måste vi halvera koldioxidutsläppen senast 2030, för att nå målet på mindre än ett ton per person senast 2050.
– Om det ska funka måste alla ta sitt ansvar och ändra hur de lever och konsumerar. Vi måste till exempel äta och resa klimatsmartare och köpa sådant som går att reparera i stället för att kasta, för vi har redan övertrasserat konsumtionskontot globalt.
Trots att det kan låta hopplöst finns det ändå mycket man kan göra som enskild individ. Och som företagare har man, utöver ett miljöansvar, även ansvar att tänka på social hållbarhet.
Företagen en del av lösningen
– Det krävs en vidgad global medvetenhet också i företagen. De måste anpassa sina affärsmodeller till de globala ekologiska utmaningarna och bli en del av lösningen, säger Carina Borgström Hansson.
I det ingår att våga anställa människor av alla sorter, att skapa en större mångfald i företagen.
– Forskare har gång på gång visat att mångfald leder till större innovationskraft och nya tänkesätt. Det behövs om vi ska kunna hitta smartare lösningar på mänskliga behov och sluta tära på vår jord.
Ställ krav på politiker och makthavare.
Carina Borgström Hansson, talesperson på WWF.
För att få förändring är det också viktigt att vara med och påverka och stötta våra politiker så att de gör det lätt att göra rätt, både för konsumenter och företag, menar Carina Borgström Hansson.
– Ställ krav på politiker och makthavare. De måste bereda väg för förändring. Genom att stötta dem att vara visionära och långsiktigt ansvarstagande kan vi få till en hållbar utveckling.
Bilen
Vårt resande har stor påverkan på miljön, både till vardags och på semestern. Välj cykel, tåg och buss framför bilen när du ska åka kortare sträckor. Bor du i storstan kanske du inte ens måste ha en egen bil, utan kan gå med i en bilpool? För längre resor är tåget ett klimatsmart val. Däremot är flyget en extremt stor bov när det gäller klimatpåverkan. Inte nog med att flyg släpper ut mycket koldioxid, när utsläppen sker på hög höjd gör de extra mycket skada. En enda Thailandsresa tur och retur släpper ut 2,2 ton koldioxid. Om du absolut måste flyga, se då till att klimatkompensera med utsläppsrätter. Men ännu hellre – välj bort flyget till förmån för tåget. Då mår inte bara miljön bättre, du kan själv få helt nya upplevelser och upptäcka nya platser under resans gång!
Bostaden
Vårt boende påverkar klimatet i allra högsta grad. Vi skapar koldioxidutsläpp genom energiförbrukning för uppvärmning, varmvatten, belysning, vitvaror, tv, datorer och andra elektriska apparater. Även här kan den enskilde göra mycket. Välj grön el, eller ännu hellre – producera egen el via solceller eller bli andelsägare i ett vindkraftverk. Skrota fossila bränslen och välj gärna fjärrvärme eller värmepump för att värma upp din bostad. Sänk inomhustemperaturen, det ger både piggare dagar och bättre sömn på natten. Tänk resurssnålt. Byt ut äldre, ineffektiva vitvaror, byt glödlampor mot LED, släck lampor och stäng av apparater som inte används. Allt detta bidrar till att leva mer energieffektivt och resurssnålt.
Biffen
I dag äter vi dubbelt så mycket kött som på 70-talet. Köttkonsumtionen har en enorm påverkan på miljön. Genom att välja bort kött ibland och äta mindre men av mer hållbart producerat kött kan du göra stor skillnad. Du måste inte bli vegetarian, men fundera på om du skulle kunna välja vegetariskt åtminstone någon dag i veckan. Använd köttet som en krydda till övrig mat, snarare än som huvudingrediens. Det vinner både miljön och hälsan på. Tänk också på att välja ekologiskt och närproducerat i möjligaste mån. Eftersom maten står för en fjärdedel av de utsläpp som en privatperson har på sitt samvete är varje enskilt val viktigt. När vi äter ekologiskt bidrar vi till hållbarare jordbruk och en bättre miljö. Handla lokalt och planera inköpen så att du inte måste kasta mat. Kom ihåg – lukta och smaka alltid innan du slänger. Bäst före-datum är bara en rekommendation.
Börsen
Mångmiljardbelopp av svenska folkets sparkapital investeras i bolag som orsakar stora koldioxidutsläpp både utomlands och på hemmaplan. Det svenska sparandet bidrar till 53 miljoner ton globala koldioxidutsläpp per år. Det är nästan lika mycket som Sveriges totala koldioxidutsläpp på 53,9 miljoner ton år 2014. Vet du hur stor del av dina sparade pensionspengar eller annat sparkapital som satsas i verksamheter som bygger på fossila bränslen? Kontakta din bank eller fondförvaltare och säg att du vill att dina pengar bara investeras i hållbara verksamheter. Genom att spara fossilfritt ger du miljön en chans samtidigt som du borgar för bättre avkastning av ditt sparande. För vem vill investera sina pensionspengar i fossila satsningar som kanske inte ens finns kvar om 50 år?
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här