129 kg
- 24 februari, 2020
- 1 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet
I Sverige slängs varje år 1,3 miljoner kg mat, det är i snitt 129 kg matsvinn per person. Vi presenterar fyra initiativ som vill vända utvecklingen för en hållbar framtid.
- 24 februari, 2020
- 1 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet


Allwin är företaget som hjälper matbutiker att minska sitt svinn, genom att hämta upp mat som butikerna inte längre kan sälja. Maten delas sedan ut till hjälporganisationer där den blir till måltider eller matkassar till behövande.
Allwin är idag den enskilt största organisationen och var först i Sverige på att storskaligt re-distribuera matsvinn från livsmedelsbutiker till hjälporganisationer. De erbjuder en nationell matsvinns-lösning för livsmedelsindustrin tillsammans med Samhall som representerar integration och jobbskapande för personer som står långt från arbetsmarknaden. En tjänst med hög kontinuitet kopplat till den cirkulära hållbara ekonomin för att storskaligt minska matsvinnet inom daglig varuhandeln och skapa nya viktiga jobb.
Sopköket bedriver catering och restaurang i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Rätternas ingredienser har räddats från att bli matavfall och menyn ändras efter vad Sopköket får in för dagen. Målet är att minst hälften av ingredienserna ska komma från räddade råvaror.
Sopköket grundades sommaren 2015 av Filip Lundin efter en längre resa i Indien. Där lärde han sig recept som sauterat bananskal men framförallt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Sverige började han studera Retail Management på Stockholms Handelshögskola och fick upp synen för branschens stora utmaningar. Med ny inspiration och en vilja att göra skillnad såddes idén till Sopköket
Restauranglabbet är ett nytt samarbete mellan forskar- och restaurangvärlden som vill skapa världens mest hållbara krog.
Syftet med samarbetet är att testa hur långt man kan gå inom hållbar restaurangdrift, genom att mäta allt som har med restaurangverksamheten att göra. Målet är att inom tre år öppna en kvällsrestaurang som är världens mest hållbara.
Matplanering med hemmamaskiner. Enligt forskning kan upp till två tredjedelar av den mat vi slänger i våra hushåll räddas med bättre planering.
KTH-forskaren Björn Hedin har tagit fram en lösning där man registrerar maten genom att man skannar den innan den ställs in i kylskåpet. Via en app kan man sedan skapa smarta handlingslistor så att man inte köper något som man redan har.
Läs mer om projektet på KTH:s hemsida FRIDGE
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här