Samhall Lyssna på innehållet

Berest naturfotograf

Det började med en resa till Costa Rica och en bild på en kolibri. I dag är Lillemor Hedlund en fullfjädrad djur- och naturfotograf som reser jorden runt för att fota vilda djur. Till vardags arbetar hon, passande nog, på Arlanda.

DET ÄR TIDIG KVÄLL i Costa Ricas djungel. Mörkret har just fallit och cikadorna spelar sin öronbedövande melodi. Mitt i den tropiska regnskogen står en grupp människor med ficklampor och kameror i högsta hugg. De är på jakt efter ett exotiskt motiv — den sällsynta, gula ögonfransormen.

LILLEMOR HEDLUND
Ålder: 57 år.
Bor: Vallentuna.
Familj: Maken Jack och schäferhunden Casie.
Yrke: Städare på Arlanda.
Hobby: Resa och fotografera.
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, snäll och modig.

— Det var vissa som inte vågade hänga med ut på den kvällsturen. Det fanns ju giftiga lansormar och andra farliga djur där i mörkret. Men är man på jakt efter bra motiv så är man. Det blev riktigt fina bilder när vi till slut hittade ormen, säger Lillemor Hedlund.
Till vardags arbetar hon på Samhall som städare på Arlanda, SkyCity. Men varje ledig stund ägnar Lillemor Hedlund åt sin favoritsysselsättning — att resa och fotografera djur och natur. Favoritländerna är Kenya och Tanzania, just tack vare sitt rika djurliv.
— Ibland får jag höra att jag är så modig som törs resa på egen hand, men jag är ju aldrig ensam för jag åker alltid på gruppresor. Nu har jag åkt så många gånger med samma resebyrå att jag har fått massor av vänner som åker på samma resor som jag. Att ge sig ut i djungeln, bland allt från pilgiftsgrodor och giftormar till alligatorer, är inte heller så märkvärdigt, tycker hon.

DSC_5706
Kolibri i Costa Rica fotograferad av Lillemor Hedlund.

— Jag tänker inte så. Det är alltid en guide med och vi tar inga risker. Det är mest kul.
Visst har det hänt att Lillemor Hedlund har råkat ut för incidenter under sina många resor. Som den gången då hon och maken Jack var i Sydafrika. Samma dag som de checkade ut från hotellet på reservatet där de bodde hittades en kobra i ett av rummen.
— Då blev vi lite skraja. Vi hade ju sovit med öppen dörr hela tiden när vi var där. Annars är en rejäl magsjuka efter en dålig buffé på en kinakrog i USA det värsta jag varit med om, säger hon.

Bilden jag tog på en tigerhona i Indien blev faktiskt utsedd till den resans bästa tigerbild. Det var väldigt roligt.

Bee gathering pollen on flower

FOTOINTRESSET BÖRJADE redan i ungdomsåren när hon gick på djurvårdarlinjen på Enskede gårds gymnasium i Stockholm.
— Vi skulle praktisera på Skansen och det ingick att fotografera djuren. Jag sprang runt med en liten Instamatic-kamera och knäppte för fullt. De bilderna blev inte så värst bra, så jag bestämde mig för att skaffa en riktig systemkamera så fort jag fick mitt första jobb.
Sedan gick åren och fotograferandet låg på is. Ända tills hon en dag, vid 40 år fyllda, bestämde sig för att ge sig av på en gruppresa till USA.
— Det var på USA-resan som jag mötte min man. Vi klickade direkt. Han var så glad och trevlig! Sedan började vi resa till en massa olika länder tillsammans.
Det var under en sådan resa som Lillemor Hedlund träffade sin blivande fotomentor – fotografen och guiden Jan Pedersen.

— Han såg mitt fotointresse och fick mig att få upp ögonen för natur- och djurfotografering. När jag kom hem köpte jag en ny digitalkamera och bokade direkt in nästa resa, med fototema, till Tanzania.
Sedan dess har resorna och djurbilderna blivit många. Ett favoritmotiv är kolibrin, eftersom den är svårfångad på bild med sina snabba vingslag. Men även tigern, som hon lyckades fånga på bild i Indien, är en favorit, liksom leoparden.
— Bilden jag tog på en tigerhona i Indien blev faktiskt utsedd till den resans bästa tigerbild. Det var väldigt roligt.
Hon har ingen formell fotoutbildning, utan har lärt sig det mesta på egen hand med stöd från just Jan Pedersen.
— Jan har fått mig att se på fotograferandet med nya ögon. Han har gett mig massor av bra tips och råd. Till exempel att våga ta bilder med lite annorlunda vinklar och att våga gå nära och fota detaljer.
Hennes tålamod och stadiga hand är två bra egenskaper i fotograferandet, menar Lillemor Hedlund.
— Jag har inget emot att sitta stilla i 20 minuter med kameran vid ögat, för att få till den bästa bilden på ett djur. Och så försöker jag alltid att vara riktigt noga med skärpan.
DET ÄR INTE BARA PÅ SINA RESOR som Lillemor får inspiration. Hemma i Sverige fotograferar hon allt från fjärilar och insekter till familjens åttaåriga schäfertik Casie.
— Casie får ofta ställa upp som modell. Ibland gillar hon det, ibland inte, säger Lillemor Hedlund och skrattar.

DSC_5696
Leopard i Tanzania fotograferad av Lillemor Hedlund.
_RJF6533

En naturfotograf måste både ha tålamod och vara beredd på att kliva upp i gryningen för att få de bästa bilderna. Men det är ingen fara för morgonpigga Lillemor Hedlund, som tidigare arbetade som tidningsbud. I dag kliver hon upp 03.40 varje morgon för att hinna med en promenad med Casie, innan det bär av till jobbet på Arlanda. Där börjar hon 05.50.
— Det är inga problem för mig. Jag trivs så bra på jobbet, så det tänker jag inte på.
I höstas uppmärksammades Lillemor Hedlund på Samhalls Visa vägen-gala. Självklart en rolig händelse som stärker hennes självförtroende som fotograf ännu mer. Någon fotoutställning har det ännu inte blivit för Lillemor Hedlund, men vem vet vad framtiden har att ge?
Ett som är säkert är i alla fall att hon aldrig kommer sluta att resa eller fotografera. Och redan nu har hon siktet inställt på nästa resa. I oktober bär det av till Pantanal i Brasilien. Där, på en av världens mest artrika platser, ser hon fram emot att ta fina bilder på både jaguarer, kajmaner och papegojor.
— När jag går i pension hoppas jag kunna resa ännu mer. Det finns massor av platser kvar som jag vill upptäcka.

LILLEMOR HEDLUNDS STORY

1979 Lillemor Hedlund som är född i Gävle 1959, tar studenten vid Djurvårdarlinjen på Enskede gårds gymnasium.
1998 Året då hon gör sin första långa resa på egen hand. Den går till USA och hon träffar sin man Jack på resan.
2011 Lillemor Hedlund börjar praktisera på Samhall. Året därpå får hon fast anställning som städare på Arlanda.
2012 Lillemor Hedlund skaffar en ny, fullformatskamera. Nu tar fotointresset rejäl fart och hon reser varje ledig stund.
2015 Under en resa till Indien lyckas hon fånga en tigerhona på en bild. Den bilden blir utsedd till ”gruppens bästa tigerbild”.
2017 Yellowstone, Madagaskar, Kenya, Tanzania, Indien och Sydafrika är bara några av de resmål hon har hunnit besöka.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se