Berest naturfotograf
- 17 maj, 2017
- 5 min läsning
Det började med en resa till Costa Rica och en bild på en kolibri. I dag är Lillemor Hedlund en fullfjädrad djur- och naturfotograf som reser jorden runt för att fota vilda djur. Till vardags arbetar hon, passande nog, på Arlanda.
- 17 maj, 2017
- 5 min läsning

DET ÄR TIDIG KVÄLL i Costa Ricas djungel. Mörkret har just fallit och cikadorna spelar sin öronbedövande melodi. Mitt i den tropiska regnskogen står en grupp människor med ficklampor och kameror i högsta hugg. De är på jakt efter ett exotiskt motiv — den sällsynta, gula ögonfransormen.
Ålder: 57 år.
Bor: Vallentuna.
Familj: Maken Jack och schäferhunden Casie.
Yrke: Städare på Arlanda.
Hobby: Resa och fotografera.
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, snäll och modig.
— Det var vissa som inte vågade hänga med ut på den kvällsturen. Det fanns ju giftiga lansormar och andra farliga djur där i mörkret. Men är man på jakt efter bra motiv så är man. Det blev riktigt fina bilder när vi till slut hittade ormen, säger Lillemor Hedlund.
Till vardags arbetar hon på Samhall som städare på Arlanda, SkyCity. Men varje ledig stund ägnar Lillemor Hedlund åt sin favoritsysselsättning — att resa och fotografera djur och natur. Favoritländerna är Kenya och Tanzania, just tack vare sitt rika djurliv.
— Ibland får jag höra att jag är så modig som törs resa på egen hand, men jag är ju aldrig ensam för jag åker alltid på gruppresor. Nu har jag åkt så många gånger med samma resebyrå att jag har fått massor av vänner som åker på samma resor som jag. Att ge sig ut i djungeln, bland allt från pilgiftsgrodor och giftormar till alligatorer, är inte heller så märkvärdigt, tycker hon.

— Jag tänker inte så. Det är alltid en guide med och vi tar inga risker. Det är mest kul.
Visst har det hänt att Lillemor Hedlund har råkat ut för incidenter under sina många resor. Som den gången då hon och maken Jack var i Sydafrika. Samma dag som de checkade ut från hotellet på reservatet där de bodde hittades en kobra i ett av rummen.
— Då blev vi lite skraja. Vi hade ju sovit med öppen dörr hela tiden när vi var där. Annars är en rejäl magsjuka efter en dålig buffé på en kinakrog i USA det värsta jag varit med om, säger hon.
Bilden jag tog på en tigerhona i Indien blev faktiskt utsedd till den resans bästa tigerbild. Det var väldigt roligt.

FOTOINTRESSET BÖRJADE redan i ungdomsåren när hon gick på djurvårdarlinjen på Enskede gårds gymnasium i Stockholm.
— Vi skulle praktisera på Skansen och det ingick att fotografera djuren. Jag sprang runt med en liten Instamatic-kamera och knäppte för fullt. De bilderna blev inte så värst bra, så jag bestämde mig för att skaffa en riktig systemkamera så fort jag fick mitt första jobb.
Sedan gick åren och fotograferandet låg på is. Ända tills hon en dag, vid 40 år fyllda, bestämde sig för att ge sig av på en gruppresa till USA.
— Det var på USA-resan som jag mötte min man. Vi klickade direkt. Han var så glad och trevlig! Sedan började vi resa till en massa olika länder tillsammans.
Det var under en sådan resa som Lillemor Hedlund träffade sin blivande fotomentor – fotografen och guiden Jan Pedersen.
— Han såg mitt fotointresse och fick mig att få upp ögonen för natur- och djurfotografering. När jag kom hem köpte jag en ny digitalkamera och bokade direkt in nästa resa, med fototema, till Tanzania.
Sedan dess har resorna och djurbilderna blivit många. Ett favoritmotiv är kolibrin, eftersom den är svårfångad på bild med sina snabba vingslag. Men även tigern, som hon lyckades fånga på bild i Indien, är en favorit, liksom leoparden.
— Bilden jag tog på en tigerhona i Indien blev faktiskt utsedd till den resans bästa tigerbild. Det var väldigt roligt.
Hon har ingen formell fotoutbildning, utan har lärt sig det mesta på egen hand med stöd från just Jan Pedersen.
— Jan har fått mig att se på fotograferandet med nya ögon. Han har gett mig massor av bra tips och råd. Till exempel att våga ta bilder med lite annorlunda vinklar och att våga gå nära och fota detaljer.
Hennes tålamod och stadiga hand är två bra egenskaper i fotograferandet, menar Lillemor Hedlund.
— Jag har inget emot att sitta stilla i 20 minuter med kameran vid ögat, för att få till den bästa bilden på ett djur. Och så försöker jag alltid att vara riktigt noga med skärpan.
DET ÄR INTE BARA PÅ SINA RESOR som Lillemor får inspiration. Hemma i Sverige fotograferar hon allt från fjärilar och insekter till familjens åttaåriga schäfertik Casie.
— Casie får ofta ställa upp som modell. Ibland gillar hon det, ibland inte, säger Lillemor Hedlund och skrattar.


En naturfotograf måste både ha tålamod och vara beredd på att kliva upp i gryningen för att få de bästa bilderna. Men det är ingen fara för morgonpigga Lillemor Hedlund, som tidigare arbetade som tidningsbud. I dag kliver hon upp 03.40 varje morgon för att hinna med en promenad med Casie, innan det bär av till jobbet på Arlanda. Där börjar hon 05.50.
— Det är inga problem för mig. Jag trivs så bra på jobbet, så det tänker jag inte på.
I höstas uppmärksammades Lillemor Hedlund på Samhalls Visa vägen-gala. Självklart en rolig händelse som stärker hennes självförtroende som fotograf ännu mer. Någon fotoutställning har det ännu inte blivit för Lillemor Hedlund, men vem vet vad framtiden har att ge?
Ett som är säkert är i alla fall att hon aldrig kommer sluta att resa eller fotografera. Och redan nu har hon siktet inställt på nästa resa. I oktober bär det av till Pantanal i Brasilien. Där, på en av världens mest artrika platser, ser hon fram emot att ta fina bilder på både jaguarer, kajmaner och papegojor.
— När jag går i pension hoppas jag kunna resa ännu mer. Det finns massor av platser kvar som jag vill upptäcka.
LILLEMOR HEDLUNDS STORY
1979 Lillemor Hedlund som är född i Gävle 1959, tar studenten vid Djurvårdarlinjen på Enskede gårds gymnasium.
1998 Året då hon gör sin första långa resa på egen hand. Den går till USA och hon träffar sin man Jack på resan.
2011 Lillemor Hedlund börjar praktisera på Samhall. Året därpå får hon fast anställning som städare på Arlanda.
2012 Lillemor Hedlund skaffar en ny, fullformatskamera. Nu tar fotointresset rejäl fart och hon reser varje ledig stund.
2015 Under en resa till Indien lyckas hon fånga en tigerhona på en bild. Den bilden blir utsedd till ”gruppens bästa tigerbild”.
2017 Yellowstone, Madagaskar, Kenya, Tanzania, Indien och Sydafrika är bara några av de resmål hon har hunnit besöka.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här