Samhall Lyssna på innehållet

Tre vinnare visar vägen!

Vasateatern var fylld till sista sittplatsen när Visa vägen-priset skulle delas ut och det gick nästan att ta på spänningen bland finalisterna när kuvert sprättades och motiveringar lästes. Årets eldsjäl är Lars Lerin och Grönsakshallen Sorunda tar hem titeln som Årets arbetsgivare. Men Visa vägen-juryn delar även ut ett mycket ovanligt hederspris som går till Partykungen.

Innan prisutdelningen får publiken uppleva en gala som verkligen underströk vikten av och fördelarna med en mångfald i olika kompetenser. Innan kvällens konferencier Peter Anderberg dyker upp på scenen, är det en del problem som en tekniker försöker åtgärda. Men helt plötsligt börjar han prata med publiken.
Det visar sig vara ståuppkomikern Olof Wretling som klätt ut sig. Han tar tillfället i akt framföra en del av sin monolog ”Diagnoserna i mitt liv”. Olof har också varit en bejublad del av turnén och drar ner många skratt när han berättar dråpliga historier ur sitt liv. Men några skratt fastnar lite i vrångstrupen och publiken nickar istället instämmande.
När Olof Wretling kliver av börjar den ”riktiga” galan och Peter Anderberg tar över. Han är en Visa vägen-veteran och bland annat varit med och spelat trummor, sjungit och spelat gitarr med Niklas Strömstedt samt varit konferencier på hela turnén. Han har en cp-skada, men som han själv säger är han inte sin cp-skada.
Nästa gäst kommer hela vägen från Bangalore i Indien. Shanti Raghavan grundade tillsammans med sin man organisationen Enable India. Syftet med Enable India är att utbilda människor med kraftiga funktionsnedsättningar så de kan göra efterfrågade arbeten i framför allt stora IT-bolag.
Från början handlade det i första hand om att utbilda blinda att via text-till-tal-funktioner hantera dator och bli självgående. Idag arbetar man med flera grupper funktionsnedsatta och är mycket framgångsrika.

– Människor säger ”åh, du är så god” men jag ser det absolut inte så. Jag har världens häftigaste jobb och gör det inte för att jag är god utan för att det så roligt, säger Shanti Raghavan.
Därefter äntrar Samhalls vd Monica Lingegård scenen. Hon tar avstamp i det klimathot som på olika sätt påverkar oss vare sig vi vill eller inte. Så hur ska vi då bygga en hållbar framtid? I den visionära bild av en hållbar framtid som Monica Lingegård målar upp tar vi först och främst reda på den mest bortslösade resursen av alla – människan.
– Det spelar ingen roll hur mycket vi minskar utsläppsnivåer av växthusgaser, om vi inte samtidigt ökar insläppsnivåerna av människor. Ledarskap har aldrig varit viktigare än nu, säger Monica Lingegård.
Jenny Dearborn är en av världens femtio mäktigaste IT-kvinnor. Hon hade själv en svår skoltid på grund av bland annat dyslexi och ADHD, innan hon till slut fick hjälp och kunde nå sin fulla potential. Då hon nyligen var i Sverige och föreläste förmedlade hon också en hälsning till galan.
Efter det är det dags för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att komma upp på scenen. Men det är inte för att hålla något längre anförande som utannonserats. Istället ber hon LO:s ordförande, tillika medlem i Visa vägen-juryn, Karl-Petter Thorwaldsson att komma upp på scenen och hjälpa henne med ett hederpris.

Och för att sätta priset i perspektiv har Visa vägen-juryns hederspris bara delats ut tre gånger tidigare. Exempelvis stod Antonia Ax:son Johnson på scenen för några år sedan för att motta hedersutmärkelsen för Axel Johnsongruppens arbete.
Och det blir Partykungen som vinner hederspriset, och grundaren Joel Svensson får komma upp på scenen och ta emot det. Faktum är att han startade sitt företag för att kunna ge sin mamma ett arbete. Hon har en autismspektrumdiagnos, och hade varit arbetslös i flera år när Joel bestämde sig för att dra igång Partykungen. Nu är det tio år sedan, och Joels mamma har fått många arbetskamrater som också haft svårigheter att komma in på arbetsmarknaden av liknande skäl.

– Hela vår personalpolitik bygger idag på det här tankesättet. Vi tror att vi kan bidra till medarbetarnas utveckling och att de kan bidra till vår, säger Joel Svensson.
Partykungen har sedan tidigare fått många utmärkelser för sin verksamhet, både inom e-handelsbranschen och för sin fantastiska företagskultur, men Visa vägen-juryns hederspris kommer att få en mycket speciell plats hos Partykungen.
– Jag tror vi är ett bra exempel på hur ett företag kan arbeta med människors förmågor, utveckla dem och få medarbetarna att göra ett fantastiskt jobb, säger Joel Svensson.
Efter hederspriset kommer Cobhams Asuquo upp på scenen. Han är producent, singer/songwriter, pianist, entreprenör, föreläsare och blind sedan födseln.

Den vanliga inställningen till människor med en synnedsättning är att de gör fantastiska saker trots att de inte ser eller har svårt att se. Cobhams Asuquo har den motsatta inställningen, vilket han pratar om mellan sina två sånger. Han väljer istället att lyfta de fördelar som det ger, samt att vi alla borde vara mer ”blinda”. Exempelvis vara blinda för ovidkommande saker, så vi blir mer fokuserade på det som är viktigt, eller känna blind tilltro till andra människor. Han berättar att livet har lärt honom att det är viktigt att tro på andra människor, även om de ibland sviker honom.
Efter Cobhams Asuquos två sånger är det så dags för prisutdelningarna av Visa vägen-priset i kategorierna Årets eldsjäl och Årets arbetsgivare, och med den inramning som getts är det nog ingen som tvivlar på epitetet ”Sveriges viktigaste pris”.
Cermonimästare för prisutdelningen är Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman. Han börjar med att be om en stor applåd för alla finalister, som också
Och som traditionen bjuder börjar Visa vägen-galan med eldsjälspriset. Årets finalister kommer från Luleå i norr till Åstorp i söder och representerar folkrörelser, kommun, socialtjänst, industri, restaurang och mycket mer. Finalistfältet visar verkligen att eldsjälar finns överallt och verkligen kan göra hela skillnaden för att människor ska känna sig sedda och uppskattade.
Prisutdelare är Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén, som även sitter i Visa vägen-juryn, och det är en närmast andäktig stämning när motiveringen läses upp. Årets eldsjäl är Lars Lerin, som med sin tv-serie Lerins lärlingar ger människor med en funktionsvariation en möjlighet att utveckla sina konstnärliga sidor.

Tyvärr kan han inte medverka, då han blivit sjuk men låter hälsa att han är oerhört stolt och glad över priset. Istället kliver Eva Beckman från SVT upp på scenen för att ta emot priset å Lars Lerins vägnar. Det är Eva Beckman som köpt in serien Lerins lärlingar och det är uppenbart att hon också brinner för alla människors rätt att både bidra och utvecklas.
– Och det här engagemanget är väldigt äkta för Lars. Efter att första programserien var över fortsatte han att träffa sina lärlingar varje onsdag eftersom han tyckte så mycket om det, säger Eva Beckman.

– Jag kan avslöja att det även kommer ett specialprogram med Lars Lerin och hans lärlingar lagom till jul, berättar Eva Beckman från scenen och får en stor applåd.
Nästa prisutdelare att komma upp på scenen är H.K.H. Prins Daniel, som även han sitter i Visa vägen-juryn. Hans uppdrag är att dela ut priset till Årets arbetsgivare.

Och när Christer Läckgren, vd på Grönsakshallen Sorunda, kommer upp på scenen för att ta emot priset visar det sig att det finns en koppling dem emellan. Prins Daniel var nämligen och besökte Grönsakshallen Sorunda för fyra år sedan, och den bild som då togs på Prinsen och några medarbetare har en hedersplats på Prinsens skrivbord.

– Det var några år sedan jag var hos Grönsakshallen och det gjorde ett väldigt starkt intryck på mig som jag inte vill glömma, säger Prins Daniel när han berättar om besöket och bilden. Nu är det dags att runda av galan, och som vanligt är det Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson som står för det.
Efter att ha berättat en historia som handlar att vi måste bli duktigare på att se allt det positiva som människor har att ge ger också Mats en stor eloge till Visa vägens egen ”Zlatan”, Peter Anderberg. Ingen trodde på honom, men idag är han både lastbilschaufför och konferencier för galan.
Efter en lång applåd för Peter Anderberg, ber Mats ”den modigaste personen i salongen” att komma upp scenen. Det är Marie Lundgren från årets medarbetarfilm som Mats syftar på, och som nu tar plats på scenen.

Hon får berätta lite om den svåra perioden i sitt liv och det självmordsförsök hon gjorde. Och budskapet är tydligt, våga visa att du bryr dig om dina nära och kära. Sluta aldrig fråga hur det är och stå på dig, även om du inte får ett ärligt svar första gången.
Och därmed knyts hela galan ihop. För det handlar dels om alla människor som verkligen vill göra de osynliga synliga, därför att de vet alla behövs och att alla mår bra av det. Och sedan det självklara i att alla mår bra av att vara behövd och få vara synlig.
Därmed är galan slut för denna gången, och hela Vasateatern lyfter verkligen när Cobhams Asuquo sätter sig vid pianot och tillsammans med husbandet framför ytterligare en sång. Om Visa vägen-priset är Sveriges viktigaste pris? Ja, ingen som var på galan kommer i alla fall att säga emot.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se