Samhalls tvätterier – en lyckad kombination av arbetstillfällen och kundnytta
- 25 augusti, 2021
- 3 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet
Samhalls uppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning. Ett viktigt steg i det arbetet är satsningen på de egna tvätterierna som nu startats runt om i Sverige.
- 25 augusti, 2021
- 3 min läsning
- Taggar Cirkulär hållbarhet

Samhall har nu fler än 20 egna tvätterier runt om i landet. Både privata företag och offentlig verksamhet finns bland kunderna, och Samhall erbjuder förutom tvätt, även lagning, märkning, insortering och lagerhållning.
På tvätterierna arbetar Samhalls medarbetare i en trygg och stabil miljö där arbetsuppgifterna matchas till var och ens unika arbetsförmåga.
Jasmina Todosijevic är områdeschef på Samhalls tvätteri i Malmö.

– Här på tvätteriet består arbetet av många olika moment, och vi kan också bryta ner arbetsuppgifterna till många små delmoment. Det gör det lätt att anpassa arbetsuppgifterna utifrån varje medarbetares unika arbetsförmåga och kompetens, säger Jasmina Todosijevic.
Vissa arbetsuppgifter görs sittande, andra stående. Vissa kräver mer styrka, andra mer finmotorik. Den stora mängden olika arbetsuppgifter gör också att det är lätt för de medarbetare som vill kunna växla mellan olika moment, berättar Jasmina.
Bra instegsjobb
Samhalls uppdrag är att skapa arbetstillfällen för de som i dag står längst ifrån arbetsmarknaden. För vissa av medarbetarna kan ett arbete ute hos någon av Samhalls kunder vara ett för stort steg, till exempel om det handlar om personer som varit arbetslösa under lång tid eller om de har en funktionsnedsättning som kräver många specifika anpassningar och extra stöd.
– Att börja arbeta på tvätteriet kan fungera som ett instegsjobb, här har vi möjlighet att anpassa uppgifterna och vi har också väldigt stor förståelse för och kunskap om vilka anpassningar som kan behövas, och vi utgår alltid från varje medarbetares unika förutsättningar, säger Jasmina Todosijevic.
Eftersom tvätteriet är i Samhalls egen regi blir det också en trygg plats där alla medarbetare blir sedda och får möjlighet att utvecklas i sin egen takt. Vilket också uppskattas av medarbetarna.
– Många av våra medarbetare ser det som att vi är en enda stor familj, det är en väldigt öppen och fin stämning här.
Ur ett kundperspektiv ska den som anlitar Samhall kunna förvänta sig hög kvalitet, felfria leveranser och bra service – till ett konkurrensmässigt pris. Men många kunder uppskattar också att de bidrar till att få ut människor i arbete genom att anlita Samhall.
– Våra kunder har ofta god förståelse för att våra medarbetare har olika utmaningar, men de vill samtidigt ha en professionellt utförd tjänst, säger Jasmina Todosijevic.
Många av våra kunder är stolta över samarbetet med oss.
Jasmina Todosijevic
Den balansgången kräver att Jasmina har tät kontakt med kunderna och att det finns en ömsesidig flexibilitet.
–Många av våra kunder är stolta över samarbetet med oss.

Viktigt tillväxtområde
Marknaden för tvätt identifierades för några år tillbaka som ett tänkbart tillväxtområde för Samhall, som nu satsar på att förstärka och bygga ut verksamheten.
– Den här satsningen kommer sig av att det dels finns en tillgänglig marknad för oss, dels är det ett brett område som passar medarbetare med många olika behov. Tvätterierna är Samhalls egna, vilket innebär att vi kan anpassa arbetsmiljön och arbetsuppgifterna på ett mer flexibelt sätt än när vi till exempel arbetar ute hos kund, säger Jonas Rieck, affärsområdesdirektör på Samhall.
Hållbarhet i fokus
Samhall har startat upp åtta nya tvätterier, och totalt finns nu ett tjugotal tvätterier och tvättstugor utspridda från norr till söder. Fokus för affären ligger framför allt på arbetskläder och brukartvätt. Det är en noga utvald nisch som passar Samhall bra eftersom det är uppdrag som kräver fler manuella moment.
– Vi ser en fördel i att det handlar om tvätt där det krävs mer handpåläggning, det ger oss möjlighet att bryta ner arbetsuppgifterna och anpassa dem mer för varje person, säger Jonas Rieck.
Många av Samhalls tvätterier erbjuder också lagning och annan textilservice, något som går hand i hand med Samhalls hållbarhetsarbete.
– Vi behöver alla laga mer och slänga mindre, där ser vi att till exempel arbetskläder kan vara en viktig del i företagens hållbarhetsarbete. För oss är det bästa när vi kan kombinera den typen av kundnytta med samhällsnytta, säger Jonas Rieck.
Du kanske också är intresserad av...
Bläddra

Samhalls nya styrelseledamot har ett särskilt öga för de utsatta
Hosni Teque-Omeirat kom till Sverige som barn när hans familj flydde från krigets Libanon. Idag…
3 min läsning
Vilka jobbar i Samhalls uppdrag?
Det finns många missuppfattningar kring vem som jobbar inom Samhalls arbetsmarknadspolitiska uppdrag. En större medvetenhet…
1 min läsning
Ett viktigt samtal om inkludering på arbetsmarknaden
I en nyligen livesänd video på Linkedin deltar Samhalls kommunikationschef Helena Salomonsson i ett insiktsfullt…
1 min läsning
Så bidrog Samhall till en mer inkluderande arbetsmarknad 2022
Ny strategi, industrisatsning och förlängt avtal med Swedavia.2022 var ett händelserikt år för Samhall som…
1 min läsning
Arbetsmiljöarbetet vände oro och stress till trygghet och trivsel
För få chefer och avsaknad av rutiner i Samhalls verksamhet i Eskilstuna fick Arbetsmiljöverket att…
4 min läsning