”Priset är kanske viktigare än någonsin nu.”
- 5 december, 2020
- 3 min läsning
- Taggar Visa vägen
Visa vägen-galan är framskjuten – men inte mindre viktig. Juryordförande Jan Scherman menar att vi behöver inspirera för förändring.
- 5 december, 2020
- 3 min läsning
- Taggar Visa vägen

år 2020 har varit ett minst sagt turbulent år. Många människor som tidigare känt att de haft en stabil vardag fick plötsligt det svårt. Och vilka är det egentligen som påverkas mest i tider av kris? Jo, förmodligen de människor som redan innan levde ett liv i utanförskap. Som inte fick plats. Eller som blev avvisade för att de var annorlunda och inte passade in. Årets Visa vägen-pris känns viktigare än någonsin och det är hög tid att hylla de som engagerar sig för att fler människor ska komma in på arbetsmarknaden.
Jan Scherman, ordförande i Visa vägen-juryn har arbetat med att ta fram de regionala vinnarna under hösten – på ett lite mer digitalt sätt – och ser fram emot att kora de nationella vinnarna i början på nästa år.
Jag har hört så många vittnesmål från företag som valt att anställa människor med olika bakgrund på sin arbetsplats. ”Trivseln blev bättre”, ”effekten blev bättre” och ”vi tog hem verksamheten till Sverige
Jan Scherman.
Det är några av kommentarerna. De visar tydligt att mångfald inte bara skapar glädje och harmoni, utan även en uthållighet och lönsamhet.
På grund av rådande situation skjuts Visa vägen-galan fram till nästa år. Och Jan Scherman menar att priset är extra viktigt 2021.
– Det finns en risk att de som har svårt att bli sedda i ”vanliga tider” nu får det ännu svårare. Därför är det extra viktigt att visa på goda exempel som inspirerar till förändring. Just precis nu är det så viktigt att visa att alla behövs.
Ska de gå hela vägen?
Två av de regionala finalisterna som är med och tävlar om de nationella priserna är Ulf Schön, ICA-handlare i Sollefteå, och Henric Nyberg, vd på Inpac i Lund
Årets eldsjäl i Norrland

På ICA Kvantum i Sollefteå har många människor med funktionsnedsättning jobbat genom åren. Både i vanliga anställningar och genom praktikplatser. Tack vare Ulf Schön och ett medvetet och engagerat arbete har de alltid varit en naturlig del av arbetsteamet och butiken.
– Många gånger har dessa personer inte så stort nätverk för stöd och support, så jag hjälper gärna till även med den biten. Det kan handla om att vara med på födelsedagsfiranden, ett stöd i att fixa eget boende, hjälp att kommunicera med vården – helt enkelt se till att de får de bästa möjliga förutsättningarna även i privatlivet, säger Ulf Schön.
Som ett steg i att uppmuntra inkludering har dessa personer även blivit en del av butikens marknadsföring. Mest känd är Christian ”Kotten” Kottelin som ansvarar för dryckesavdelningen. 2015 gjorde de en film som blev viral på nätet och sedan dess har Ulf och Kotten föreläst för flera andra organisationer om hur man kan jobba med inkludering.
I dagsläget har filmen visats 240 000 gånger på Youtube
Ulf Schön ICA-handlare i Sollefteå.
Årets arbetsgivare i Götaland

På Inpac i Lund arbetar cirka 50 personer med tillverkning och distribution av läkemedel och kosttillskott. Ungefär hälften av personalen är personer med funktionsnedsättningar som nu får en plats på arbetsmarknaden.
Vi gör så klart inte skillnad på om man är anställd på Inpac eller av Samhall, utan vi ser människan
Henric Nyberg, vd på Inpac i Lund.
Vi äter, fikar och firar framgångar tillsammans och vi försöker att hitta arbetsuppgifter som är lämpliga för den enskilda individen, berättar Henrik Nyberg. – Självklart är vi glada och stolta över att ha kommit så här långt i denna viktiga tävling och skulle så klart bli ännu stoltare om vi nådde hela vägen.
Visa vägen-priset
Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa. Priset har delats ut av Samhall sedan 2008 i olika former och under årets digitala Visa vägen-turné har sex regionala priser delats ut. Vinnarna går sedan vidare som nationella finalister. De tävlar om två priser i två olika kategorier: Årets arbetsgivare och Årets eldsjäl.

Visa vägen-juryn består av Ordförande Jan Scherman, H.K.H. Prins Daniel, ärkebiskop Antje Jackelén, LO:s före detta ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Bettina Kashefi som är chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och Mats Eliasson, marknadschef på Samhall.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här