Samhall Lyssna på innehållet

Monica möter Anders Thornberg

Anders Thornberg har varit brottsbekämpare i snart 40 år. I mötet med Samhalls vd Monica Lingegård talar rikspolischefen om den allt grövre brottsligheten där de kriminella blir yngre och yngre – och om vilken betydelse ett jobb kan ha för människor i utsatta områden.

Ränderna går aldrig ur, inte ens hos en rikspolischef. Trots fyra decennier i huvudstaden vilar Anders Thornberg tryggt i sin halländska. Är man i 60-årsåldern och så uppenbart uppvuxen i musikundret Gyllene Tiders födelsestad, ja då kommer frågan naturligt. Och visst, han gick till och med i samma klass som Per Gessle. Själv spelade Anders Thornberg både trummor och elorgel – men …

Fortsättningen på småpratet drunknar plötsligt i motorljudet från en bil som kör runt hörnet på Polismyndighetens rosa byggnad på Kungsholmen i Stockholm. Först när trafiken stoppas av de två säkerhetsvakterna, som följer Anders Thornberg, fortsätter samtal och fotografering. Eftersom Polismyndighetens lokaler klassas som skyddsobjekt är det kameraförbud inomhus. Alltså får kameran smattra utomhus och runt hörnet.

Under tiden berättar han mer, som att det var en kompis från militärtjänsten som fick honom att utbilda sig till polis. Att han sedan dess inte kunnat föreställa sig ett viktigare uppdrag. Första stationeringen var som ordningspolis på Södermalm i Stockholm. 38 år senare är Anders Thornberg rikspolischef med uppdrag att hantera en allt grövre brottslighet där de kriminella blir yngre och yngre.

– Under pågående operation Rimfrost i polisregion Syd har vi identifierat åtta- till fjortonåriga gärningsmän som begår personrån och bär vapen och narkotika, säger Anders Thornberg.

Sprängningar, skjutningar och utmaningarna i särskilt utsatta områden har varit vardag under hans två år som rikspolischef.

– När vi pekade ut områden som särskilt utsatta möttes vi av kritik, men vi ville visa hur problematiskt det är när alla lämnat. Kvar finns ibland bara polisen och vi gör fler orosanmälningar till socialtjänsten än någonsin tidigare, om barn som far illa på grund av brottslighet eller svåra hemförhållanden.

Det bästa förebyggande arbetet är att stoppa den kriminella tillväxten. För att lyckas måste hela samhället hjälpas åt.

Det bästa förebyggande arbetet är att stoppa den kriminella tillväxten. För att lyckas måste hela samhället hjälpas åt. Socialtjänst och framför allt skola borde få mer resurser. Vad ungdomar ser i dag är kamrater med guldkedja och Glock (en pistol) som tjänar snabba pengar på att sälja narkotika. De ser ingen som har ett vanligt arbete.

Alla vill ha en uppgift och vara del i något där man kan medverka och på något sätt göra skillnad, där är arbetet jätteviktigt, säger han – och Monica Lingegård inleder intervjun.

20200305 Stockholm Monica Lingegård möter rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Oskar Omne

Så de pengar vi inte investerar i bra skola och arbetsmarknadspolitiska åtgärder kommer vi i framtiden att få investera i poliser?

– Det finns förstås undantag, och många vill nog något annat men ser ingen möjlighet på grund av den socioekonomiska situationen. Polisen får redan nu mer pengar. Alla politiska partier är överens om att polisen ska växa. Vi har redan blivit 3 000 fler och är i dag närmare 32 000 och Sveriges största myndighet. Till 2024 ska vi växa till 38 000.

Polisen har en tydlig vision: ”Din polis – gör hela Sverige tryggt och säkert”. Hur klarar ni utmaningen att leva upp till den?

– Varje vecka försöker jag besöka något av våra 95 lokalpolisområden. Vad jag ser är att det finns en otrolig stolthet och ett stort driv. Uppdraget bär oss och man har en värdegrund med sig redan från början, men med uppdraget kommer också ett ansvar. När vi träffar människor i utsatta situationer måste vi ha en hög moral och god värdegrund. Det räcker inte att vi följer lagen. Vi ska kunna möta alla och människor ska känna sig trygga.

Vi gör ju båda rejäl samhällsnytta, och med 25 000 medarbetare hos Samhall och 32 000 i Polismyndigheten är vi två väldigt stora organisationer. Trots att det ibland kan vara mycket svårt att vara chef på Samhall – vi får ju inte välja våra medarbetare – finns det bland våra 1 200 tjänstemän ett otroligt engagemang. Men det är inget självspelande piano. Vi pratar mycket om vilka beteenden som fungerar och vilka som tvärtom motverkar målen. Hur jobbar ni på polisen med den gemensamma värdegrunden?

– Viktigast är att leva som man lär och fundera på sitt eget beteende. Vad säger jag? Vad skämtar jag om? Ser jag mina medarbetare? Jag vet inte hur många gånger om dagen jag säger ”hej”. Vi har 14 heltidsanställda internrevisorer som har tittat på kulturen inom polisen och kommit fram till att mycket är bra. Vi är framåtlutade och driftiga, och när något händer ställer vi upp, men det finns också baksidor och rester av en sluten kåranda med ett ”vi och dom”. Det är något vi inom polisen och våra närmare 3 200 linjechefer måste jobba med varje dag genom utbildningar och diskussioner.

Hur ser du på samhällsutvecklingen och skillnaden i polisarbetet under dina år som polis?

– Förutom att brotten blivit grövre finns det en ökad komplexitet. De kriminella har blivit mer förslagna och brotten mer globala och digitala. När jag en gång i tiden jobbade med narkotikalangning pratade vi om beslag på 1, 3 eller kanske 5 gram. Nu gör vi beslag i kilo.

Har synen på mångfald förändrats?

– Polisen vill vara en spegel av samhället, samtidigt ställs högre krav på dem som anställs. 2019 hade vi 17 000 intresseanmälningar till Polishögskolan, men endast 600 antogs. Vi har fler kvinnor anställda. I dag är antalet kvinnor 45 procent, och drygt 30 procent av cheferna är kvinnor. Jag önskar att vi hade fler medarbetare med annan bakgrund, för vi ser vilken skillnad det gör. I Rinkeby, till exempel, har vi poliser som kommer från en annan del av världen och som gör ett fantastiskt arbete. Vilka förebilder de blir för ungdomarna bara genom att visa att de klarat utmaningen att bli polis!

Krävs det mod att ta in andra grupper?

– Klart att det krävs mod, men vi är en demokratisk polis som är till för alla. Om vi har interna fördomar måste vi ta itu med dem. Vi har ett kärnuppdrag och hur det utförs mäts väldigt noga, men ibland märker vi att det kan göras på ett annat sätt och då måste vi våga använda oss av andra metoder än de beprövade. Genom mitt tidigare jobb på Säkerhetspolisen träffade jag synskadade i ett annat land som arbetade med avlyssning. Eftersom de utvecklat andra sinnen kunde de höra saker som andra inte uppfattade. Helt fantastiskt.

På polisen i Stockholm arbetar i dag flera medarbetare från Samhall. De jobbar bland annat på passexpeditionen och med att skriva in känsliga personuppgifter.

– När de började var det många som trodde att dessa personer omöjligt kunde jobba på polisen, men det där är ofta en viljesak. Något som kräver merarbete initialt kan ge ett bättre resultat och det hjälper någon att göra en fantastisk resa – från oro över att klara kraven till att bli en i gänget som sköter ett viktigt uppdrag. 11 000 av våra anställda är civila och jobbar med allt från avancerad analys på it-avdelningen till service och vaktmästeri. Alla våra 32 000 anställda och alla arbetsuppgifter är lika viktiga. Om inte polisbilarna är hela och rena, om det inte städas i lokalerna, om receptioner och logistik inte fungerar i huset, då fungerar inte polisen.

Om inte polisbilarna är hela och rena, om det inte städas i lokalerna, om receptioner och logistik inte fungerar i huset, då fungerar inte polisen.

Hur viktigt är Samhall för er?

– Jag blev glad och stolt när jag såg att Samhall under våren vunnit upphandlingar för städtjänster på flera platser i Polissverige. Upphandling är ju inget jag kan påverka men det känns bra att vi kan hjälpa fler att komma med i ett sammanhang. Det är kul att vi ska jobba ihop, men ni måste göra ett bra jobb!

Det där är viktigt. Det som inte tar oss framåt är att man tycker synd om våra medarbetare. Man ska ställa krav och våga utmana. Vi bygger hela vår framgång på att vi ser förmågan men inte hindret. Alla organisationer behöver rätt mix, både för att ha kompetensen och för att förstå mångfald och få andra intryck. Om du blickar framåt, vad vill du se hända?

– Jag är ändå optimistisk. För några år sedan pratade man inte om problemen över huvud taget. Nu har vi fått fokus på möjligheterna. När Sverige växer och demografin förändras måste även polisen växa. Vi har sagt att det kommer ta tio år innan vi kommer till rätta med den värsta brottsligheten eftersom det fortfarande är så många som står på tillväxt. Det gäller att vi får in fler i gemenskapen.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se