H.K.H. Prins Daniel besökte Samhall
- 1 december, 2014
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration
Att se varje människas förmåga och talang i stället för brister är en inställning som förenar Samhall och prins Daniel. ”Jag tror att vi håller på att se en förändring i samhället, där vi lägger större vikt vid att utveckla det vi är bra på i stället för att fundera så mycket på våra svagheter”, förklarade prins Daniel när han besökte Samhalls medarbetare på Ikea och Grönsakshallen Sorunda.
- 1 december, 2014
- 4 min läsning
- Taggar Inspiration

Som personlig tränare och entreprenör handlade prins Daniels yrkesliv mycket om att lyfta och stärka människor och att – i sina företag – bygga team där olika kompetenser kompletterade varandra.
”De skulle inte klara sig utan er”
När han i sin nuvarande, offentliga roll träffar medarbetare på Samhall en regnig torsdag råder det ingen tvekan om att han fortfarande är den peppande, uppmuntrande ledaren.
– Era chefer säger att ni gör ett jättebra jobb. Ni är viktiga. De skulle inte klara sig utan er, säger prinsen till några av de 80 Samhallmedarbetare som jobbar på Grönsakshallen Sorunda i ett industriområde i södra Stockholm.
Tidigare samma morgon har 130 ton grönsaker levererats till kräsna krögare (som det står på Grönsakshallens bilar) och andra kunder.
Förra året var prins Daniel prisutdelare på Samhalls Visa vägen-gala och prinsen delar de värderingar som är centrala för Samhall:
Olikheter och mångfald berikar. Varje människa har en styrka och utmaningen är att hitta den.
Slutstationen har blivit en startpunkt
Bland Samhalls 23 000 medarbetare finns lika många livsöden, men en sak har alla gemensam: Vägen in på arbetsmarknaden har ofta varit stängd.
– Om Samhall tidigare ibland sågs som en slutstation är det i dag en startpunkt. Den inställningen är jätteviktig. Vi förklarar för dem som kommer hit att de inte är här på grund av en funktionsnedsättning. De är här för att de kan arbeta. De har ett värde, berättar Samhalls vd Monica Lingegård för prins Daniel.
Det är ord som inte bara tar plats på fluffiga Powerpoint-presentationer, utan högst konkret präglar Samhalls verksamhet. I stället för att fokusera på det som varje medarbetare inte kan göra bedöms i stället medarbetarnas funktionsförmåga.
– En av våra kärnfrågor är att matcha medarbetarens förmåga till rätt jobb. För vissa arbetsuppgifter kan exempelvis autism och Aspergers vara en tillgång, konstaterar Monica Lingegård.
– Det är imponerande att utvecklingen har gått så långt att man nu kan se fördelar i det som tidigare betraktades som sjukdomar eller diagnoser, konstaterar prins Daniel.
Livslång kamp med rätt inställning
Inne i Grönsakshallens kylrum, där det råder svenskt midsommarväder (åtta grader), provsmakar prins Daniel en tunn och extra syrlig rabarber från Stenhuse Gård på Gotland. I kylrummet arbetar Kristoffer Axelsson med att rensa bort kvistar och ruttna vindruvor så att bara de prima druvorna skickas till kunderna i blå kartonger.
– Det är viktigt att man är noggrann, dubbelkollar och väger druvorna när man är färdig, berättar han för prins Daniel som följer processen.
– Du jobbar hårt, det är rätt inställning, konstaterar prins Daniel.
Kristoffer Axelsson berättar om sin livslånga kamp för att övervinna de svårigheter som har blivit hans följeslagare sedan han drabbades av hjärnblödning när han var nyfödd.
– Jag fick en turbulent start på livet och höll på att dö. Många delar av hjärnan slogs ut, jag drabbades av epilepsi, åt starka mediciner. Korttidsminnet har varit dåligt och jag har haft problem med balansen. Jag har jobbat i många år med sjukgymnast och talpedagog för att kunna gå och prata som jag gör nu, berättar han.
Och så säger han, inte utan stolthet:
– Mina föräldrar gjorde en Lex Maria-anmälan. Efter det som hände mig har rutinerna ändrats inom sjukvården i Stockholms län. Risken för att det som hände mig ska drabba andra har minimerats. Det är ganska häftigt att det är jag som ligger till grund för det.
Vid ett annat bord buntar Mats Axelsson dill som sedan plastas in. Han och prins Daniel finner varandra i det gemensamma sportintresset. De konstaterar båda två att det är synd att det inte blir några Stockholmsderbyn i vinterns elitseriehockey. Prinsens AIK ramlade ur högsta serien, medan Axelssons Djurgården tog klivet upp.
– Jag brukar ha svårt för djurgårdare, men det här var trevligt, säger prins Daniel och skrattar.
– Hälsa frugan, hojtar Mats Axelsson innan han återgår till dillen.
Även besök på Ikea
Under prinsens timmar med Samhall besöker han också Ikea i Kungens kurva. Där sköter Samhalls 50 medarbetare städning av varuhuset, lager, toaletter, restauranger och personalutrymmen. Varuhuschefen Freddy Johansson poängterar att det är extremt krävande uppgifter:
– Det här är inga hobbyjobb. Med fyra miljoner besökare per år är vi det mest utsatta Ikeavaruhuset i Sverige och topp fem i världen. När varuhuset öppnar varje morgon ska det vara som nytt. Han ser många likheter mellan Ikea och Samhall.
– Vi står för samma värderingar och bejakar mångfald. Här i varuhuset finns medarbetare från 60 länder och de talar 49 olika språk. Vi listar inte funktionsförmågor som Samhall, men inställningen att se varje människas värde och att placera rätt person på rätt plats genomsyrar också vår verksamhet, konstaterar Freddy Johansson.
Prins Daniel lyssnar intresserat och frågar om affärsmodeller, upphandlingar och varumärkesarbete.
– Det låter som om både Ikea och Samhall är vinnare på det här samarbetet, konstaterar han. En av de mest hektiska platserna i varuhuset är restaurangen vid barnavdelningen. Restaurangchefen Yvonne Tedeby, som har arbetat här i 25 år, konstaterar att ”här är det liv i luckan, direktsändning hela tiden”.
– Det finns fortfarande fördomar om att Samhall inte skulle kunna jobba i öppen miljö, men det motbevisas verkligen hos oss. Det fungerar verkligen helt fantastiskt, säger Yvonne Tedeby.
– Det låter härligt. Jag får ta med mig lilltjejen och åka ut hit någon dag, säger prins Daniel.
Prenumerera på Kunskap och inspiration
Vårt nyhetsbrev är perfekt för dig som vill inspireras att bidra till ett inkluderande samhälle och få kunskap som gör dig bättre. Klicka här