Samhall Lyssna på innehållet

Fyra decennier i samhällets tjänst

Från skyddade verkstäder till ledande serviceleverantör. I år fyller Samhall 40 år och kan fira genom att se tillbaka på en fantastisk utveckling. Samtidigt står företaget mitt i ett spännande skifte.

40 år efter att Samhall (eller Samhällsföretag som företaget ursprungligen hette) grundades, är uppdraget att ge arbete åt personer med funktionsnedsättning i princip det samma. Men i övrigt är det inte mycket som är sig likt.

– Samhall har utvecklats i takt med samhället, konstaterar Samhalls vd Monica Lingegård. På 1980-talet dominerades Sverige av tillverkningsindustrin, men i dag kommer den största andelen jobb från tjänsteindustrin. Samhall har verkligen följt den utvecklingen: numera är majoriteten av våra jobb i service- och tjänsteindustrin. Få andra företag i Sverige har ställt om på det sätt som vi har gjort.

Samhalls vd Monica Lingegård. På 1980-talet dominerades Sverige av tillverkningsindustrin, i dag kommer den största andelen jobb från tjänsteindustrin.

När företaget startade 1980 övertog det 375 verkstäder och kontor med närmare 27 000 anställda runt om i landet. Sedan dess har Samhall gått från skyddade arbetsplatser till skyddade anställningar. Men också från att vara ett verkstadsföretag, som bland annat tillverkade batterier till Ericssons mobiltelefoner, till ett tjänsteföretag som erbjuder jobb inom ett tjugotal olika yrkeskategorier. I dag är funktionsnedsättning inte ett hinder, utan det finns en plats för alla i samhället. Det gäller bara att matcha rätt jobb med rätt person.

– Det finns fortfarande fördomar om människor med funktionsnedsättning, men de har minskat och jag tror att Samhall har bidragit till den utvecklingen, säger Monica Lingegård.

Den förändrade attityden märks också på Visa vägen-galan. Under åren har många eldsjälar och arbetsgivare fått Visa vägen-priset för deras arbete att minska utanförskapet på arbetsmarknaden. Och galan har blivit mer och mer inflytelserik för varje år som gått.

– Till galan kommer vd:ar för stora företag. De har förstått att vi arbetar med viktiga frågor. Intresset hänger även ihop med att hållbarhet har blivit en viktig fråga generellt.

I dag toppar hållbarhet de flesta företagens agendor. För Samhall har hållbarhet alltid varit en självklar del.

Leif Alm, en av Samhalls allra första anställda.

– Vi insåg tidigt att som statligt företag var det viktigt att vi skötte oss ur alla aspekter, säger Leif Alm, en av Samhalls allra första anställda. Vi behövde inte bara skapa jobb och ta hand om den sociala dimensionen, utan även sköta ekonomin och miljön. De senaste åren har det arbetet intensifierats. Hållbarhet är inget som vuxit fram hos oss utan det har funnits i vårt DNA sedan starten.

Samhall är på många sätt ett världsunikt företag, vilket har lockat en rad utländska studiebesök genom åren. Även med ett internationellt perspektiv var man tidiga med sitt arbete att stärka de anställdas möjligheter att övergå till anställningar hos andra arbetsgivare, liksom med försöken med att låta företagets medarbetare arbeta på plats hos kunder.

Anställer ni personer och tränar upp dem för att sedan göra er av med dem?

På 1980-talet fick Samhall besök av företrädare från dess brittiska motsvarighet Remploy som förvånades över Samhalls sätt att arbeta: ”Anställer ni personer och tränar upp dem för att sedan göra er av med dem?”. Bara några år senare började även Remploy arbeta på samma sätt (och i dag är de ett renodlat rekryteringsföretag).

Åsa Lindgren är strateg och hållbarhetskonsult på Sweco, som planerar och utformar framtidens samhällen och städer. Hon är särskilt inriktad på social hållbarhet och menar att det har hänt mycket på det området sedan Samhall startade.

– Samhället har blivit bättre på att skapa rättvisa möjligheter till arbete oavsett förutsättningar, och det tror jag att Samhall har bidragit till.

Det är inte bara attityden till funktionsnedsatta som har ändrats genom åren. Synen på Samhall har också förändrats. Har man ett jobb och sammanhang skapas också bättre förutsättningar för många andra aspekter av social hållbarhet, som tillit, hälsa och ekonomiska möjligheter. På så sätt har Samhall gjort väldigt mycket för väldigt många. Åsa Lindgren påpekar att även om mycket i samhället har utvecklats till det bättre så finns det stora utmaningar.

Fakta

Samhall har under åren givit jobb eller praktik till över 200 000 människor.

40 000 personer har slussats ut till jobb hos arbetsgivare utanför Samhall. Personer som annars inte skulle ha ett jobb alls. Företag och organisationer över hela Sverige har under de fyrtio senaste åren skapat plats för medarbetare från Samhall. Vissa arbetsplatser har tagit emot en handfull medan det finns andra företag med hundratals Samhallmedarbetare.

–Samhället blir mer polariserat när det gäller till exempel ekonomi, inkludering och hälsa. Företag som Samhall är superviktiga för att minska polariseringen och belysa människors lika rättigheter. Det är inte bara attityden till funktionsnedsatta som har ändrats genom åren. Synen på Samhall har också förändrats. Företaget har mött kritik från olika håll, men kunderna har med åren insett vikten av ett gott samarbete med Samhall.

– Det fanns tidigt fördomar om att vi använde de statliga ersättningarna för att dumpa priserna, säger Leif Alm. Då var det inga företag som lyfte fram sitt samarbete med Samhall. I dag visar företagen stolt upp det. Där har det skett en fantastisk utveckling.

Erik Jannesson, doktor i strategisk ekonomistyrning och expert på hållbarhetsstyrning på företaget Serus.

En annan förändring är att företag i dag hellre pratar om social avkastning än om välgörenhet.

– Jag tror att det handlar om ökat effektivitetstänk. Företag har blivit mer medvetna om att göra rätt saker och pratar mer om att påverka samhället genom att skapa social eller ekonomisk nytta, säger Erik Jannesson, doktor i strategisk ekonomistyrning och expert på hållbarhetsstyrning på företaget Serus.

Han tycker att intresset för socialt hållbart företagande har ökat kraftigt det senaste decenniet.

– I dag pratar många företag om att de har mål kopplade till Agenda 2030. Det betyder nödvändigtvis inte att de gör mer än tidigare, men det pratas i alla fall mer om det. Det är fler företag som till exempel erbjuder sina anställda att volontärarbeta på arbetstid. Det är en klart positiv utveckling, även om den inte är fullt så kraftig som man skulle önska.

Företag behöver göra mer internt för att ta socialt ansvar på riktigt.

Erik Jannesson

Erik Jannesson menar att många företag nöjer sig med att låta social hållbarhet vara en sidofråga. Han skulle vilja se att den hamnade närmare kärnverksamheten.

– Företag behöver göra mer internt för att ta socialt ansvar på riktigt. Det kan handla om att anställa fler med lönebidrag eller att i större utsträckning köpa varor eller tjänster från arbetsintegrerade sociala företag eller organisationer som har som affärsidé att utveckla människor. Det är ett bra sätt att få en vara eller tjänst samtidigt som man bidrar till social hållbarhet.

Ett jubileum är förstås inte bara ett bra tillfälle att blicka bakåt, utan också att se framåt. Monica Lingegård ser Samhalls roll växa i framtiden.

– Jag tror att vi kommer att spela en ännu viktigare roll som startpunkt för människor som av olika skäl hamnat i utanförskap. Vi ska vara en effektiv startmotor som skapar rätt förutsättningar, ser förmågor och utvecklar människor så att de blir en efterfrågad del av svenskt näringsliv. Samtidigt står vi inför ett stort skifte, likt 1980-talets övergång från tillverkning till tjänsteindustrin. Nu handlar det om att vi måste ställa om till det hållbara och cirkulära.

– Det är en otroligt spännande utveckling som skapar jättestora möjligheter för oss, säger Monica Lingegård. Vi behöver återanvända mer och till det behövs människor. Hon tar Samhalls egna tvätterier som exempel. De håller på att utvecklas till mer moderna verkstäder: en sorts uppgraderad tvättstuga för den nya tiden.

– Där producerar vi inte nytt, utan återanvänder och reparerar. Vi har stora möjligheter att utveckla egna enheter även när det gäller till exempel e-handel, returhantering, lager och logistik. Tvätterierna är ett naturligt första steg.

Så säger några av Samhalls trogna kunder om samarbetet:

 

Rebecka Spångberg, vd, BLS Industries.

– Vi tillverkar produkter till badrum och det är väldigt viktigt att varje del av kedjan blir rätt. Vi har både komplicerade och mindre komplicerade uppgifter, men nyckeln är alltid att medarbetarna tar ansvar och känner engagemang för uppgiften.

”För vissa människor kan det vara svårt att paketera sig själv på en halvtimmes anställningsintervju, men om man ger tid och skapar trygghet och stabilitet så kan man hjälpa varandra.”

– Vi startade samarbetet med Samhall 1997 och har rekryterat två–tre individer varje år sedan dess. Vissa har blivit teamledare och en lyftes nyligen upp till chef hos oss.

– Från början var Samhalls medarbetare en frikopplad del som jobbade i en separat byggnad. I dag jobbar vi sida vid sida på lika villkor. Och vi har samma förväntningar och krav oavsett om det står Samhall eller BLS Industries på lönelappen. Vi ser Samhall som en strategisk partner, inte som en leverantör.

– Samarbetet med Samhall stärker både oss och individen, och gör att vi får ett bättre arbetsmiljöklimat.

– För vissa människor kan det vara svårt att paketera sig själv på en halvtimmes anställningsintervju, men om man ger tid och skapar trygghet och stabilitet så kan man hjälpa varandra.

 

Björn Jakobson, grundare av Babybjörn.

”Att få arbetsuppgifter som gör att du kommer till din rätt är väldigt betydelsefullt för en människa. Jag är oerhört imponerad av hur Samhall lyckas med den uppgiften.”

 

Annika Björnberg, country costumer operations leaderpå Ikea Retail Sverige.

”Vi är stolta över att kunna bidra till att människor som av olika skäl hamnat utanför arbetsmarknaden får en chans att utföra ett viktigt jobb, men också bidra till att många slussas ut på den ordinarie arbetsmarknaden.”

 

Peder Kjærsgaard,divisionschef på Frode Laursen A/S.

– När vi startade vårt lager i Åstorp 2006 hade vi 5–6 personer från Samhall, men på senare år har vi fått uppdrag som passar Samhalls personal perfekt och därför har samarbetet utvecklats stort, och omfattar nu 70–100 medarbetare i veckan.

”Med tiden har vi blivit mer och mer medvetna om vilka stora resurser som finns i människor som inledningsvis verkar ha svårt att passa in på ett vanligt jobb, och det har Samhall bidragit till.”

– Med tiden har vi blivit mer och mer medvetna om vilka stora resurser som finns i människor som inledningsvis verkar ha svårt att passa in på ett vanligt jobb, och det har Samhall bidragit till.

– Det ingår i vår företagskultur att utveckla våra medarbetare och få ut det bästa av alla. Dessutom är det viktigt för oss att ta ansvar i samhället och se personer utanför arbetsmarknaden som de resurser de är. Medarbetarna får högre självförtroende och vi som företag får lojala och plikttrogna medarbetare, så det är vinn-vinn.

– Vi hoppas att samarbetet kommer att fortsätta i många år. Om det ökar eller minskar beror helt på vilken typ av uppdrag vi får av våra kunder. På Frode Laursen finns det utrymme att vara lite annorlunda, och vi har flera exempel på personer som inte passar in på andra ställen, men som trivs hos oss.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

  • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
  • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
  • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
  • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se