Samhall Lyssna på innehållet

Foppa på Samhall-besök: "Det viktigaste är glöden"

Han var inte starkast, åkte inte snabbast, sköt inte hårdast, dribblade inte snyggast. Men under några år var Peter Forsberg trots det världens bäste ishockeyspelare.
På besök hos en grupp Samhall-medarbetare i Stockholm pratar han om talang, vilja och glädjen i att gå till jobbet på morgonen.

PETER FORSBERG

Född: 20 juli 1973.
Familj: Sambon Nicole
Nordin och sonen
Lennox, 1,5 år.
Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm och hus i Örnsköldsvik.
Gör: Driver företag. Är biträdande general manager i Modo Hockey. Arbetar för Svenska Spel och är aktiv inom flera välgörenhets-organisationer.

Har efter ishockeykarriären gått en ekonomiutbildning vid Handelshögskolan i Stockholm.
Meriter: Två OS-guld, två VM-guld, två Stanley Cup. En av världens bästa ishockeyspelare genom tiderna.
De flesta med minsta intresse för ishockey har nog sitt eget hallelujamoment från Peter Forsbergs ishockeykarriär. Straffdragningen i Lillehammer 1994 som gav OS-guld och blev frimärke. VM-guldet fyra år senare med pappa Kent som förbundskapten. Finterna och tacklingarna i NHL som resulterade i två Stanley Cup med Colorado Avalanche. En gång vände han en slutspelsmatch mot Florida från 0–5 till 7–5 med tre mål och tre målpass. Också Tre Kronors vändning från 1–5 till 6–5 i VM-kvartsfinalen mot Finland 2003 bar hans signum.

Gav aldrig upp

Peter Forsberg gav aldrig upp. Inte förrän den 14 februari 2011. På en tårfylld presskonferens förklarade han att karriären var över. Han hade – till sist – insett att kampen mot en fot som inte ville lyda honom var förlorad.
– Tidningarna tyckte att jag skulle ha lagt av långt tidigare, och de kanske hade rätt. Men jag hade en dröm om att komma tillbaka och jag ville känna att jag hade försökt allt, säger Peter Forsberg.

”Har ni roligt på jobbet?”

Det är onsdag förmiddag och han har just anlänt till Stockholms dramatiska högskola på gränsen mellan Östermalm och Gärdet i Stockholm där Samhall ansvarar för städningen. Det bullas upp till förmiddagsfika och nyfikenheten är stor från båda sidor.
– Jobbar ni hårt här? Har ni roligt på jobbet, undrar Forsberg.
– Det är jättebra stämning. Hur länge höll du på med hockey, frågar Jennie Karmehag.
– Jag spelade min första elitseriematch när jag var 17 år och så höll jag på tills jag var 37.

Det viktigaste är glöden

För Peter Forsberg började ett nytt kapitel i livet i samma stund som han snörade av sig skridskorna för gott. Han har sedan dess fått tid att reflektera över vad det var som gjorde att han lyckades.
– Man kommer en bit på talang, men det viktigaste är glöden. Man behöver inte ha all kompetens eller ett perfekt CV. Det viktigaste är att man har den inre glöden, att man tycker om att gå till jobbet på morgonen och inte hänger med huvudet och suckar. Det är de personerna som kommer att gå längst och som kan lyfta ett lag eller en arbetsplats, säger han.
Han får medhåll av Salle Baker, områdeschef på Samhall:
– Det stämmer verkligen för oss också. Man behöver inte kunna allt från början. Det gäller att hitta det som man är bra på och bygga vidare på det. Alla är vi bra på någonting. Vårt arbete går ut på att utveckla människor genom meningsfulla och efterfrågade arbeten på marknaden.
På ishockeyplanen har Forsberg sällan tvekat, men utanför har han många gånger känt sig osäker. Han har haft många trösklar att ta sig över, utmaningar att övervinna. Som att prata inför en grupp människor.

Om att bemästra blygheten

– Jag har alltid varit otroligt blyg. När jag skulle intervjuas knuffade jag alltid fram någon annan. Jag minns när vi hade vunnit VM-guld med Tre Kronor och jag fortfarande gick på gymnasiet. Tillbaka på skolan igen blev jag uppkallad på en scen inför alla skolkamrater. Jag skulle svara på några frågor, men fick inte ur mig ett ord. Inte ett enda ord. Träning, att utsätta sig för de jobbiga situationerna igen och igen, har gjort honom mer bekväm i rollen. På senare år har den stora rädslan handlat om vad han skulle göra med sitt liv när lagkompisarna, omklädningsrummet och de dagliga rutinerna inte längre gav stadga och struktur.

Livet efter hockeyn

– Jag har ju aldrig haft ett riktigt jobb. Har aldrig gjort något ordentligt, höll jag på att säga. De flesta i min ålder har hunnit jobba i en bransch i 20 år medan jag måste börja om från början. Jag var rädd och nervös inför vad som skulle hända sedan, berättar han. Det första han gjorde var att börja på en ekonomiutbildning på Handelshögskolan i Stockholm.
– Där var det inga genvägar. Upp klockan sju på morgonen och då gällde det att ha gjort sin läxa. Det var ett bra steg in i det verkliga livet för mig, konstaterar han. Forsberg lämnade skolan med fördjupad kunskap om ekonomi och fick även något annat på köpet.

Vikten av ett bra ledarskap

– När man vågar prova nya saker och ser att man klarar dem så är det ett enormt lyft för självförtroendet. Då utvecklas man som människa, säger han.
Men ibland behöver man hjälp för att våga, för att inte ge upp när hindren tycks för höga. Han minns själv hur det var när han – 21 år gammal – lämnade tryggheten i Örnsköldsvik och skulle klara sig ensam i Quebec. Han hälsades välkommen till NHL med en brutal tackling av 110-kilosbjässen Eric Lindros så att Forsbergs hjälm flög av. Efter åtta matcher utan poäng ringde Peter till mamma och pappa och sa att han skulle flytta hem igen.
– Då blev jag inkallad till tränaren, Marc Crawford. Han förklarade att klubben trodde på mig. De skulle inte skicka mig till farmarlaget. Jag skulle ta för mig och inte vara så blyg. Då vände det. Jag gjorde tio poäng på sex matcher. Det visar hur viktigt det är att ha ledare och chefer som säger att du har deras förtroende, att det är okej att misslyckas så länge man gör sitt bästa.

Vi måste lyfta varandra

Peter Forsberg har under sin karriär sett exempel på ledare som snarare bryter ner än bygger upp och han är orolig över den förändring i samhället som han ser.
– Jag tycker att det har blivit hårdare. Man märker det bland annat i alla kommentarer på nätet. Jag fick själv läsa hur värdelös jag var, att jag borde sluta. Det är ganska tufft. Man glömmer lätt att det är en människa på andra sidan. Vi människor är ganska sårbara. En tillvaro kan rasa så fort. Vi måste påminna oss om att lyfta varandra i stället för tvärtom. Alla människor behövs och är värda att ha det bra, säger han.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se